Етикети с надпис "био" помпат цените в магазина

здраве

от Цанка Семерджиева 210 прегледа 0

Етикети с надпис "био" помпат цените в магазина

Калина Кръстева 

Здравословното хранене е цел на все повече семейства. В последните години сме в челните места по затлъстяване в Европа най-вече при децата. Нареждаме се пети в негативната класация. Статистиката сочи и че половината население над 20-годишна възраст също е с наднормено тегло. Но колко ни струва да приемаме само качествена храна и откъде да си я набавяме?

Проверихме колко излиза здравословното меню на ден, ако пазаруваме в био магазини, в хипермаркет или си произвеждаме храната в градината. Безспорният победител са селските дворове, където градината ти се отплаща за труда многократно.

Според диетолозите закуската трябва да включва ядки, трици или друг пълнозърнест микс с мляко и плодове. За обяд се препоръчва птиче или телешко месо със салата. Вечерята трябва да е лека - супа или ориз, зеленчуци. Хлябът присъства в малки количества и е пълнозърнест, многозърнест, от лимец - всякакъв, но не и бял. Два пъти на седмица се препоръчва риба, като най-полезна е риба тон.

Такова меню в здравословния био магазин излиза между 29.50 и 37 лева на ден с уговорката, че всички продукти са купени само от там. Млякото е обезмаслено максимално или е заменено с разнообразни заместители. Най-евтиното е соево, 1 литър от което струва 3.99 лева. Най-скъпите са кокосовото и оризовото с вкус на ванилия - по 5,60 лева. Разнообразните каши и мюслита вървят между 3.79 лева за 280 грама до 17.99 лева за 600 грама. Половин килограм трици или ядки вървят между 3.49 и 4.99 лева. Така в зависимост от различните комбинации закуската излиза между 4.50 и 12 лева.

За обяд се предлагат био шунка слайс 80 грама за 7.49 лева и салата микс за 4 лева. В здравословните магазини почти не се предлага друго месо. Зеленчуците пък се внасят от Гърция. Цените на екологично чистите домати варират от 5,49 лева за червения до 6,69 лева за розовия. Зелените чушки се продават по 6,99 лева за килограм, а червените - за 13,99 лева. Краставиците се търгуват 2,49 лева. Така една салата може да излезе между 7 и 10 лева, ако клиентите не се спрат на вече готовите миксове. В обяда присъства и хлябът. В еко магазините се предлага разнообразие от брашна. Това от камут хоросан, произвеждано специално за фараоните в Египет, е хит, твърдят продавачи. Един килограм струва 13,99 лева. Обядът възлиза на средно 15 лева.

Супа от леща за вечеря включва зеленчуци от изброените, подправки, които са с левче по-скъпи от тези в останалите магазини и един пакет вариво, цената на който стига 7.80 лева. Сметката за вечерята е около 10 лева.

Към така изработеното меню могат да се добавят междинни хранения с плод или лека салата, мляко, както и малки прегрешения като шоколад. Близалки и бонбони без захар и глутен са на мода за малчуганите, навършили 3 години. Те вървят между 1.49 лева за бройка и 4.99 лева за пакет с няколко. Дамите наблягат и на диетичните шоколади за себе си и вече поотрасналите отрочета. Такъв за мазане с лешници и нуга крем излиза 12 лева за разфасовка от 400 грама. Здравословният чипс струва 4 лева. За напитка се препоръчват сокове за разреждане. 750 мл струват 14 лева, а природно газиран плодов тоник излиза 12.49 лева.

Сметката за един здравословен ден в био магазин може да нарасне и до 60 лева - също като в ресторант.

Същото количество храна от съответните видове, но без етикета "био" в обикновените магазини излиза между 10 и 15 лева

Най-скъпото прясно мляко е 2.10 лева, нискомаслено. Трици и овесени ядки се намират на цени между 1.59 и 2.50 лева. Една ябълка излиза най-много 55 стотинки. Охладено пилешко бутче от витрина се намира за 2.69 лв. за килограм на витрините на хипермаркетите. Салатата излиза около 4 лева в зависимост от избраните домати. Тяхната цена варира от 2.89 до 3.99 лева за килограм. Пълнозърнест или многозърнест хляб без набухватели струва 1,30 лева.

Пакет леща струва около 2 лева, а ориз - до 1.80. Доматено пюре без излишни консерванти се намира за 1,50 в кварталните магазини. Натуралните сокове се продават до 3 лв. за литър и половина. Голяма разфасовка течен шоколад може да се намери на цена до 6 лева, чипсът струва най-много 2.60 лева.

Със зеленчуци, отгледани в градината, и продукти директно от фермата - цената на здравословното хранене на село е символична.

На село зеленчуците струват повече труд, отколкото пари. Градините в околните села най-често са снабдени с помпи са вода, което допълнително смъква разходите. Инвестицията е в разсада напролет и няколко пръскания с безвредни за човека препарати срещу болести.

"Ако имаш достатъчно голяма градина, инвестицията определено си заслужава. Плащаш общо до 60 лева за семена и пръскания и береш цяло лятото. Помпата вади достатъчно вода за поливане, а не харчи много ток", обяснява Иван Кръстев от село Граф Игнатиево, който от години не дава пари за салати, а консервира и зеленчуци във фризера.

Така той не дава пари за салати и пюрета за готвене. Картофи се намират до 60 стотинки за килограм от местни производители, а оризът струва 1.30 лева за килограм. Сиренето също прави сам с прясно мляко. Купува на цените в търговската мрежа само хляб, кашкавал и месо. В близък специализиран магазин то също е по-евтино, защото се продава и на дребно. Така цяло семейство може да се храни с 4-5 лева на ден, и то здравословно с истински плодове и зеленчуци от градината.

Защо е предпочитана биокозметиката тук 

Коментари