Няколко съвета, които могат да ви спасят живота при буря

Коментари

от Цанка Семерджиева 257 прегледа 0

Няколко съвета, които могат да ви спасят живота при буря

"Хасковска Марица"

Летните бури взеха поне 3 жертви това лято, а днес започва чувствителна промяна на времето. Не предприемайте излети при прогноза от гръмотевична буря в планината или на открито. Ако обаче опасността в завари навън, ето няколко съвета, които могат да ви спасят живота:
Една буря е опасно близка, ако времето между светкавицата и чуването на гърма е по-малко от 10 секунди. Една секунда интервал съответства на 330 м разстояние от мястото на падналата мълния. Тогава трябва да се намери по най-бързия начин убежище: в автомобил (възможно най-сигурна защита), в сграда с мълниезащита. При невъзможност да се намери убежище остава само да се клекне с ръце обгърнали краката, без да допират земята. Ако сте група, трябва да се поддържа минимално разстояние един от друг пет метра.
Ето още съвети:

•Ако се окажете в центъра на гръмотевична буря, спазвайте следните правила : Не заставайте до метални огради, заслони с метален покрив, канари и самотни дървета. Придвижете се в най-ниската част на терена.
•В открито поле застанете на открито или между дървета, които са поне на 15-20 метра едно от друго. Стъпете на нещо сухо, клекнете и притиснете коленете към гърдите си, без да докосвате земята с ръце. В никакъв случай не трябва да се ляга на земята.
•Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.
•Не стойте в близост до крави, коне и други големи четириноги животни, тъй като са значително по силно застрашени от хората, поради по голямото възникващо напрежение между предните и задните крака.
•Водачите на МПС да спрат, паркират, приберат антената и да не напускат превозното средство докато трае бурята. Да се има в предвид, че мълнията може да предизвика повреди в светофари, улични лампи, сигнално предупредителни лампи и звукови индикатори на железопътни прелези и пр.
•Освободете се от всички железни предмети, въдици, дрехи с метални токи. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не се хващайте и не дръжте метални предмети.
•Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега.
•Ако се подслоните в къща без гръмоотвод, изключете електрическите уреди, не заставайте до прозорците, не се доближавайте до тръби и контакти.
•Ако около вас мълния порази човек и той остане жив, първите мигове след това са решаващи за спасяването на живота му. Трябва да се възстанови сърдечната дейност на пострадалия. Затова веднага започнете непряк сърдечен масаж с интензивност 60-70 пъти в минута. На всяко пето притискате на гърдите правете изкуствено дишане уста в уста. Започне ли да бие сърцето, търсете лекар.
•Ако сте в дома си трябва да преустановите ползването на телефона, да изключите от електрическата мрежа – компютър, телевизор, хладилник, фризер и да застанете по-далеч от прозорец, тераса, метални предмети и антени.
•При градушка потърсете незабавно подслон, големите ледени късове могат да ви причинят травми и наранявания. /" Хасковска Марица"

Коментари