13 август е Международен ден на левичарите

Левичарстовото е наследствено, в Япония води до развод

Коментари

от Цанка Семерджиева 211 прегледа 0

13 август е Международен ден на левичарите

"Хасковска Марица"

През 1984 г. Международната конфедерация на леворъките в знак на протест срещу устроения за десноръките свят обяви 13 август за Международен ден на леворъките – Left-Handers Day. Левичари са от 3 до 10% от хората в света. В младежка възраст те са повече, а в зряла възраст – по-малко.

Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е леворък или деснорък още в утробата на майката. Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи Шестнайсети, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, много британски крале и кралици, например кралица Виктория.

Левичар е президента на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън.

В армията, политиката, науката и изкуството левичари са още Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Хитлер, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен.

В областта на технологиите най-известен левичар днес е създателят на „Майкрософт” Бил Гейтс, а в областта на киното – Анджелина Джоли.

Но, малко известен факт например е, че левичари има също и сред животните. Ето и още невероятни факти за левичарите представени от abcfact

Всички полярни мечки и повечето маймуни са левичари.
В Япония е срамно да бъдеш левичар. Мъж има право да поиска развод, ако жена му се окаже левичар.
Десничарите често се раждат през първата половина на годината, а левичарите – през втората.
Сред левичарите по-често се срещат хора, които заекват.
Левичарите се движат по-добре във водата.
На нашата планета има повече от 500 млн. левичари.
Леонардо да Винчи е бил левичар, също така е пишел от дясно на ляво, така че неговите писания могат да бъдат прочетени в огледало.
Преди няколко милиона години, левичари също е имало. Потвърждават го археологически находки на древни инструменти за левичари.
Жана д’Арк е била левичар. Някои историци са склонни да вярват, че този факт е бил от решаващо значение за нейното изгаряне на клада.
В някои африкански племена и до днес вярват, че левичарите са отровители, така че не ги допускат до приготвянето на храна. Предприемат се и драстични мерки като отрязване или изгаряне на ръката.
От 13 август 1992 г. се чества “Денят на левичарите”.
Левичарите имат по-високо IQ от десничарите.
Лявата ръка се счита за “нечиста” в мюсюлманските страни. Тя се използва само за тоалет и с нея е недопустимо да се храни човек.
Левичарството е наследствено.
Левичарите сред мъжете са повече, отколкото сред жените.
Левичарите са по-емоционални.
Сред левичарите има много талантливи спортисти. Според статистиката, 40% от носителите на златни медали са левичари.

Коментари