Камшикът лекува летните възпаления

Не пийте антибиотици при проблеми с отделителната система, съветва Койчо Коев

здраве

от Цанка Семерджиева 246 прегледа 0

Камшикът лекува  летните възпаления

Койчо Коев, доктор по биология, преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски"   


Летните вируси често активират проблеми с уринарния тракт. Ако не са лекувани, те се превръщат в хронични заболявания и могат да ни мъчат с месеци, а дори и с години. В момента са в прекрасно състояние билките, подходящи за лечение на всякакви възпаления по бъбреците, покочоотворите, пикочния мехур.

Известният на всички билкари камшик е едно от най-древните използвани средства за облекчаване на тази симптоматика. Той се отличава със сравнително дълга вегетация и понякога цъфти повече от месец. Прибира се целият стрък, който се изрязва с лозарска ножица на 10 см над почвената повърхност. Суши се на слънце за 24 до 48 часа. След това стръковете се начупват на ситно, прибират се в плетени чували и се съхраняват на сухо и тъмно място. Имат срок на годност година и половина.

Поради силно изразения бактерициден ефект камшикът влияе върху снижаване на възпаленията по отделителната система. От друга страна, той има и съществено влияние върху разграждането на урановите камъни, които се получават в бъбреците при застойни състояния на урина и са от утаечен тип. Друга странична способност на тази билка е да контролира състоянието на вътрешните хемороиди, които, както е известно, са форма на разширени вени. Най-добрият начин за приложение на камшика е, когато в половин литър кипяща вода се поставят 2 с.л. натрошен стрък, в състава на който влизат и листата, и стеблата, и цъфтящите изсушени цветове. Тъй като стеблото е доста грубо, е необходимо чаят да се вари около 5 минути. След изстиване се прецежда и се приема цялото количество, разделено на три равни приема през деня преди хранене.

Друго популярно средство, което помага в тази насока, е полският хвощ. Почти същото въздействие има и т.нар. планински хвощ. За съжаление, полският хвощ е растение, което вече не е чак толкова силно разпространено в полето. Все още се среща в сенчестите дерета при надморска височина до 700-800 метра. В много билкарски книги може да се срещнат описания как се събира полски хвощ - заедно с листата и цветовете. Явно авторите са несведущи хора, тъй като хвощовите растения нямат нито листа, нито цветове, а само силно разклонени стебла. Събират се целите. Сушат се задължително на сянка. Ако се остави на слънце, полският хвощ става сламеножълт и е абсолютно неизползваем. Трябва да запази характерния си естествен зелен цвят. Съхне много бързо и веднага след това трябва да се начупи и да се прибере на сухо място. Дори минимална влага в помещението оказва негативен ефект и билката започва да мухлясва.

При възпалителни заболявания на отделителната система полският хвощ има по-скоро спомагателна функция. Поради високото количество на слизести вещества в това растение образува лек филм с дебелина 1/10 от милиметъра върху вътрешната лигавица на пикочопроводите. По този начин се предпазва повърхността на тези системи от одраскване и разкървавяване от песъчинките, които се изхвърлят при лечението.


Още тук  

Коментари