$ 150 за нощувка в къща върху вулкан

На път

от Цанка Семерджиева 253 прегледа 0

$ 150 за нощувка в къща върху вулкан

Росен Трифонов

Наричат я Кащата на феникса, защото е единственият дом в света, който е построен върху изстиналата наскоро лава на вулканичен остров в Хавай. Няма друг дом, в който срещу 150 долара на нощ можеш да почиваш в сърцето на действащ вулкан. Килауея избухва постоянно от 1983 година насам.

Къщата на феникса е дело на дизайнера Уил Бейлхарц. Домът има площ 45 квадратни метра и е на етаж и половина. “Той буквално се издига от пепелта, защото под засъхналата лава, която служи за негова основа, продължава да тече разтопената към морето.”

Дизайнерът Уил Бейлхарц е създал компанията “Артис Трий”, която отдава къщата под наем на туристи. Тя трябва да се качат на велосипед и след километър ще видят как разтопената лава пада в морето от 30 метра височина. Къщата е обзаведена минималистично, защото Бейлхарц иска да е еко и при нея да няма разхищение на природни материали. Дъските, от които е облицована, са от рециклиран материал. На първото ниво има малка дневна, кухня с кът за хранене и санитарен възел. Спи се на уютен полуетаж.

“Построихме къщата с голямо уважение към Майката земя. Старото дърво е почистено и след това отново и потъмнено по старата японска техника Шу Суги Бан”, обяснява дизайнерът. /Марица.бг

Снимки на уникалната къща тук

Коментари