Строители се връщат от Германия, заради ремонтите в Хасково

Хасково

от Михаил Михайлов 1344 прегледа 0

ХАСКОВО, Михаил МИХАЙЛОВ

Строителни работници се връщат от Германия,  за да работят по строежите в Хасково. Група родопчани, които поставят каменна облицовка на едно от ремонтираните училища, се завърнали преди месец в България, за да работят тук.

В момента има остър недостиг на работна ръка. Само в Хасково  се санират по програмата за енергийна ефективност около 72 блока, ремонтират две от големите основни училища "Шандор Петьофи" и "Св. Иван Рилски", както и 4 детски градини. Затова в бригадите по строежите има хора както от съседните области - Кърджали, Стара Загора, Ямбол, така и от Дупница, София, Смолян и др. 

Иван, Петър и Никола са от смолянските села, те са строители от деца и си изкарват прехраната със зидария и редене на облицовъчен камък. Почти всички млади мъже от нашия край си изхранват семействата с работа в строителството., повечето са майстори, но има и общи работници, казва Иван. До преди месец половината ни бригада работеше по строежи в Германия, но  там нещата не са идеални. Вземахме почти тройни заплати спрямо тези в България, но когато не попаднеш директно във фирма с немски шеф, проблемите започват, обяснява Петър. Ние преди години работихме с немци шефове и всичко беше точно и като условия на труд и като заплащане. От две години работим почти нелегално в силната икономически страна, но фирмите са с български шефове, които не ни пущат осигуровки. Някои от колегите се разболяха и веднага им прекратиха договорите, добавя той.
Аз работих половин година в Германия, но се разболях и се върнах да се лекувам в къщи. След болничния се върнах на работа и се оказах съкратен. Има колеги, които работят с немски началници и ползват болнични с месеци, а след това като ги съкратят вземат поне половин година обезщетение, разказва Никола.

В Хасково доскорошните гурбетчии работят във фирма  подизпълнител.  Осигуряват ни на пълен работен ден и плащат редовно. Дори и десет дни да работиш само трябва да имаш договор, което е добре за нас. Важно е, че сме близо до семействата си и като имаме почивни дни си отиваме. Заплащането  е по-ниско от Германия, но поне имаме по-голяма сигурност и спокойствие, обяснява Иван.
Жегите сега са много по-големи от тези в Германия, но  гледаме да подреждаме така работата си, че да следваме движението на слънцето и да сме на сянка, шегуват се строителите, които видимо са доволни, че вече са на края на този обект и скоро ще се приберат у дома.  /Хасковска Марица

Коментари