Арест за турчин с 11 кила суровина за амфетамин

Освен прекурсор, псевдоефедринът е забранен и за спортистите

Хасково

от Делян Аврамов 1633 прегледа 0

ХАСКОВО, Делян АВРАМОВ


Най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" наложи днес Хасковският окръжен съд на хванатия с малко над 11 кг синтетична дрога турски гражданин Серхан Буруджу.

42-годишният мъж от комшийската ни държава бил арестуван на граничния пункт Капитан Андреево, при влизане у нас от съседното ГКПП Капъкуле. Той шофирал "Пежо". По метода "анализ на риска" водачът и леката кола били отклонени за щателен контрол. При проверката в багажника и естествени кухини на возилото били открити  11,180 кг пакети с хапчета псевдоефедрин. Цената на заловения прекурсор за производство на амфетамин е на стойност 7 826 лева по цени на съдебната система.

Серхан остава в следствения арест заради реалната опасност да се укрие, реши съдът. Защитната Версия на Буруджу гласи, че не е знаел за псевдоефедрина в колата. Според запознати със случая таблетките били предназначени за Западна Европа. "Ако са за там обаче, най-вероятно хапчетата ще бъдат използвани от спортисти, защото тази субстанция улеснява дишането. Псевдоефедринът е забранен при тестовете за допинг", коментираха специалисти. Не се изключва и версията това да е пратка от Близкия Изток към България, за да се произведат амфети у нас и да бъдат върнати към азиатските страни./Марица   

Коментари