Опашки за вода се вият пред опасните чешми

Липсва предупредителната табела над чучура до Езиковата

Хасково

от Цанка Семерджиева 654 прегледа 0

Хасково, Цанка Семерджиева

Хасковлии продължават да пият вода от обществените чешми, за които преди дни РЗИ издаде предписание, че не е годна за това, показа наша проверка. Половин детски футболен отбор пи от тази в алеята до Езиковата.Преди децата  граждани си пълнеха туби за къщи.
„Като е забранена, да сложат табела”, коментира Никола Йовков, които си напълни туба с вода. Табела действително липсва, въпреки че според предписанието общината трябва да я постави.
Забранителна табела има над чешмата до гимназията по автотранспорт. Тя обаче не спира хората да ползват водата. „Свикнали сме, ползваме я от години, нищо ни няма, тази в чешмата у дома да не е по- хубава, нали е с уран”, коментира възрастен мъж, който смело си наля вода.
Според здравните власти, водата от 8 обществени чешми, включително тези до Езиковата и Автото, не е годна за пиене, тъй като е констатирано превишение на нормите на ешерихия коли, коли форми, нитрати и амониеви йони. Това са чешми от местни водоизточници, които традиционно се ползват от населението. То се юрна към тях особено след като се оказа, че водата от мрежата е с уран.
Останалите опасни чешми са в парк „Кенана“, две в кв. “Каменни“, „Момина чешма“, на  ул.“Балатон“ и ул.“ Бачо Киро”.
Все още в Хасково действа предписание водата от мрежата да не се ползва за пиене и готвене. Хората, които ползват водоноските не са много.

Коментари