Опасностите, които ни дебнат на плажа

здраве

от Михаил Михайлов 309 прегледа 0

Плажовете са преносители на множество зарази. Сред най-честите са летният грип и стомашно-чревните инфекции, гъбичките, болести, предавани по полов път. Реално няма как да се опазим напълно от тях, но можем да бъдем малко по-внимателни.

- Стомашно-чревни инфекции

Поглъщането на солена морска вода или вода от басейн, консумирането на морски дарове (особено миди, които могат да причинят хранително натравяне), храненето навън и на крак, без да измием ръцете си, са причина за редица стомашно-чревни инфекции. За да се предпазим, лекарите съветват да измиваме ръцете си със сапун преди ядене.

- Гъбични и уроинфекции

Солената морска вода убива бактериите, но посещаването на басейни и ходенето боси в съблекалнята, душовете и тоалетната, целодневното стоене с мокър бански, носенето на къси поли и прашки, лошата хигиена, както и по-разкрепостеният сексуален живот през лятото често водят до поява на гъбички.

- Болести, предавани по полов път

Плуването в басейни (особено недобре хлорирани) може да ни поднесе нежелан подарък - хламидия, кондиломи, трихомоназа или други полово предавани болести.

- Херпес

Слънцезащитна козметика трябва да се нанася не само върху тялото, но и по устните, тъй като UV-лъчите, в комбинация с плуване в неособено чиста вода, могат да са причина за появата на херпес на устните. За да предотвратим появата му, можем да подсилим имунната си система, използвайте защитни балсами за устни, и да пазим лицето си от пряка слънчева светлина.

- Конюнктивит

Солената, мръсна, хлорирана вода може да подразни очите, а една от най-честите инфекции през лятото е конюнктивитът, който е силно заразен.

- Кожни болести

UV-лъчите могат неприятно да ни изненадат, причинявайки слънчево изгаряне, слънчева алергия, слънчев дерматит, пигментация на кожата, поява на бенки./Марица

Коментари