"Луцифер" мори Европа, червен код за опасни жеги в 10 държави

Свят

от Михаил Михайлов 300 прегледа 0

"Луцифер" мори Европа, червен код за опасни жеги в 10 държави

Горещата вълна "Луцифер" в Европа продължава да взема жертви и да затруднява началото на летните отпуски. В Италия близо до Кортина Дампецо жена загина, след като колата й беше отнесена от кално свлачище, предизвикано от горещините, предаде БНТ.

В Румъния един човек почина от жегата, докато работеше на полето, а друг - на улицата. И днес в страната живакът в термометрите гони 40-те градуса, влаковете се движат по-бавно от обикновено.

Властите предупреждават да не се излиза навън в най-горещите часове и да не се оставят деца в автомобилите. В Сърбия властите предупреждават да не се разхищават вода и електричество, за да не се стигне до дефицит. В Белград съветват хората, които нямат климатик, да държат мокри хавлии на прозорците. Мнозина търсят прохлада във фонтаните или на изкуственото езеро на река Сава.

На унгарското море - езерото Балатон - също е пълно със зажаднели за прохлада. А за потеглилите на почивка по на юг сутринта имаше изпитание - огромно задръстване на границата със Сърбия. Тежка комбинация и за потеглили днес към средиземноморските курорти на Франция - традиционните ваканционни задръствания плюс горещината.

Рецептата е често спиране за почивка и търпение. Много е горещо тези дни и в Италия. Въпреки това, туристите в Рим се справят и не са се отказали от обиколките по забележителностите. В Италия с червен код за горещо време са 26 града, в Испания с предупреждения за високи температури са 31 провинции от общо 50.

Заради аномалната горещина десет европейски държави са въвели „червено“ равнище за опасност. Екстремно високи температури са измерени в Италия, Швейцария, Хърватия, Босна и Херцеговина, Унгария, Сърбия, Румъния, Полша и Словения, предаде Взгляд, цитира Фокус.

Освен това Франция, Испания, Гърция, България и Македония са въвели „оранжево“ равнище на опасност. В редица региони температурата надвишава 40 градуса. В Румъния и в Полша от горещините са загинали най-малко двама души, а още десетки са хоспитализирани.

Коментари