Август ще е чуден за море, планирайте почивка

На път

от Веселин Тонев 186 прегледа 0

Август ще е чуден за море, планирайте почивка

Август ще ни зарадва с хубаво и топло време. Очаква ни сух месец, а температурите няма да надхвърлят 40 градуса, обещават синоптиците. Така че в следващите 30 дни времето ще е чудесно за море.

"Горещините вече започнаха, но няма да са екстремни. През първата седмица на август максималните температури, които се очакват, ще са до 37-38 градуса. Да, високи са, но не чак екстремни, каза пред Нова телевизия синоптикът Симеон Матев. Към 7-8 август се очаква краткотрайно захлаждане с не много голяма амплитуда, като температурите ще се понижат с 5 до 8 градуса. Ще има краткотрайни валежи. След това отново се очаква сух период и по-съществено понижение на температурите с повсеместни валежи някъде през периода 11-13 август. После лятото отново ще продължи своя ход.

"Най-характерната черта на юли бяха бързите промени, като в началото на месеца например станахме свидетели на гореща вълна, която бе последвана от ден с максимална температура под 20 градуса, което е нетипично", обясни Матев. Освен това валежите през месеца са били над обичайната норма, което не е било според очакванията.

По думите на синоптика бурите, които връхлетяха Гърция и Турция през юли, са нетипични за тези части на Европа. В Гърция времето през август ще бъде продължително сухо, прекъсвано от кратки валежи, каза Матев.

"Температурите в региона през август, не само в България, но и на Балканския полуостров ще бъдат с 1.5 до 2 градуса над обичайните норми. Нормите са пак за топло време, за България специално с максимални температури 28-33 градуса. Очакванията са по-често да имаме температури над 30 градуса. Дните с валежи ще бъдат по-малко от обичайното, но това не означава, че сумата на валежите ще бъде под обичайната. Но очакванията са да е сухо времето”, заяви още Матев./ Marica.bg

Коментари