"Звездица" учи чужденците на хора

култура

от Веселин Тонев 434 прегледа 0


Ръководителите на танцов ансамбъл "Звездица" при народно читалище "Звездица-2003г."-Димитровград преподаваха български народни танци на чужденци и българи.

29 юли бе денят на танцьорите от Града на младостта на международния семинар за любители в Пловдив. Антония и Веселин Иванови представиха българското хоро от Тракия, разработено в танци за сцена. Асистенти от ансамбъл "Звездица" бяха малката дъщеря на ръководителите - Мария и внукът им Мартин. 11- годишният Мартин събра овациите на участниците в семинара със своята увереност и талант. Корепетитор в преподаването бе Иван Тодоров - диригент на оркестъра на ансамбъла. Шест части от танци в различни размери усвоиха курсистите. В края на учебния ден преподаващите, в народни костюми, демонстрираха подготвения танцов материал. Всеки курсист получи диск с видео и аудио запис от предложените танци.

По мнението на главния координатор на семинара Илияна Божановаq ръководителите на "Звездица" са били топ-преподаващите в този семинар. Антония и Веселин Иванови вече имат покани за преподаванe в подобни обучения в Израел и Испания.
"За нас беше чест и предизвикателство да бъдем част от този авторитетен обучителен форум."

13-ият Международен фолклорен семинар, организиран от Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив от 23 до 29 юли 2017 година, събра над 100 любители на българския фолклор от 4 континента. Организаторите посрещнаха участници от Чили, Япония, Австралия, САЩ, Израел, Германия, Холандия, Испания, Франция. В продължение на 6 дни танцьори, певци и музиканти изучаваха български фолкор от различни ентографски области на България. Гостите на семинара не са професионалисти, Обучават ги професионалисти и изявени изпълнители от цяла България. Много от участниците посещават семинара вече 11 години.

Коментари