Тиквичките вталяват

Гурме

от Цанка Семерджиева 301 прегледа 0

Тиквичките вталяват

В летния сезон тиквичките могат да ни помогнат в борбата с умората и алергиите. Те се считат за един от най-здравословните зеленчуци за сезона. Произлизат от семейство "Тиквови" - същото, от което са дините, пъпешите, краставицата, големите тикви, които печем със захар.

Здравословните ползи в тиквичките идват от високото съдържание на калий, който пречиства организма. Наличието на натрий е в идеална пропорция с калия, а натрий-калиевият баланс е жизненоважен за добрата работа на мускулите и нервите. Съдържанието на хранителни влакнини ги прави пръв помощник за хора със стомашни проблеми и при профилактика на редица болести. В тиквичките се съдържа витамин C, А, Е мед, манган, омега-3 мастни киселини и са много подходящи при детското хранене, защото алергията към тях е много рядка.

Вкусните зеленчуци са чудесни за профилактика на състояния като атеросклероза, болести на стомаха, затлъстяване и анемия. Нежните им фибри действат очистващо на организма, извеждайки от него голяма част от натрупаните токсини. Тиквичката има много полезни свойства за черния дроб, а също така съдържа антиоксиданти, които подмладяват организма. Може да се консумира сурова, ала когато е крехка. Щом ги задушите, попарите или ги добавите към салатите, те запазват хранителните си качества. С консумацията им ще допринесете много за за здравето на черния дроб и жлъчката.

Още тук 

Коментари