Не вярвате в небесни приятели, хомеопатията и врачки? Подходяща сте за приятелка

Коментари

от Цанка Семерджиева 381 прегледа 0


Цанка Семерджиева
Млад мъж направо подлуди мрежата с изисквания съм кандидат- половинка. Своеобразната обява, публикувана в Блог, се върти във фейсбук. Някои от условията в нея са озадачаващи, други обаче ни карат да се замислим, тъй като за много хора е все по- трудно да намерят нормална половинка.
„Някога си мислех, че лесно ще си намеря приятелка, с която имаме общи интереси. Това предположение обаче е твърде наивно. Сега не смятам, че е нужно да имаме общи интереси, достатъчно е да имаме консенсус за някои от важните неща”, пише Валентин в блога си. Мъжът има реален фейсбук профил и явно не намира подходящата дама сред безбройните татуирани, гримирани и т.н. момичета, който все повече губят естествеността и женствеността си и времето си в рецепти, врачки и т.н.
Освен нормално момиче, младежът явно търси и интелигентна дама с познания в психологията, данъците и мн. др.
„Бих искал да си намеря жена за сериозна връзка, с която да имаме сходно мислене по някои важни въпроси, свързани с рационалното мислене и поведение. Това включва и проблемът с конформизма и натискът на околните (peer pressure) за възпроизвеждане на тези меми, приети за нормални („така е прието“, „какво ще си помислят другите“). В момента съм на 34 години, пише в обявата си мъжът и добавя бърз тест - ако една жена отговаря на тези критерии е доста вероятно да е подходяща:
•да не пуши цигари,
•да не пие алкохол,
•да не вярва във въображаеми небесни приятели,
•да не вярва във врачки, гледачки, екстрасенси, астрологията, хомеопатията,
•да няма татуировки и пиърсинг,
•да не отказва да яде храни от животински произход (да не е вегетарианка или веганка).
Смешно ли ви е? Май не, защото в обществото ни врачките, ходжите , всевъзможните гадатели лечители, диетолози и др. др. откровени измамници, имат твърде много клиенти. Хомеопатите пък се радват на твърде много пациенти, които вярват че като пият всевъзможните капки, хапчета, тинктури и т.н. се лекуват или пречат на болестта да дойде, без да се замислят че хвърлят пари на вятъра.
„Мисля, че алкохолът, цигарите, веганството, вярата във врачки, хомеопатия, въображаеми небесни приятели, хороскопи и други подобни глупости също са добър индикатор за липсата на сходство в мненията ни за важните неща”, категоричен е Валентин.
И добавя : „Важно е да имаме сходство в мненията за нещата, които не е разумно да се правят, точно толкова (ако не и повече) от това да имаме сходство в мненията за нещата, които е разумно да се правят. Съществуват малък брой екстремни глупости, които е важно да не се правят и са отговорни за значителна част от човешкото страдание (умиране бавно и мъчително от рак на белите дробове – не, благодаря).
Важно е да имаме сходно мнение относно показното потребление. Разбира се, чел съм достатъчно по въпроса за да ми е ясно, че когнитивните илюзии/деформации, които пречат на хората да взимат най-добрите решения, няма как да се деинсталират (за хората е обичайно да взимат грешни решения, като това се отнася дори и за най-образованите и най-интелигентните), но изучаването им дава възможност на хората да се сещат понякога, че са на път да направят някоя глупост и в някои случаи да успеят да вземат по-правилни решения”.
Младежът добавя и свои статии за данъците, както и разсъждения за когнитивните илюзии, мемите и др. Но пък е спестил информация за това какво работи и колко печели. Ако сме предизвикали интересът ви, ще добавим, че живее край морето, а сред приятелите му да висшисти, лекари, мениджъри и IT специалисти, след тях не липсват обществени личности и определено интересни хора...

Коментари