30-годишна хасковлийка е организатор на канал за бежанци

Бивш полицаи е част от престъпната група, задържана при акция край Пловдив

Хасково

от Цанка Семерджиева 1929 прегледа 0

30-годишна хасковлийка е организатор на канал за бежанци„Хасковска Марица”

Бивш полицейски служител e част от престъпна група, която прекарва мигранти по автомагистрала "Тракия" с пуснати сирени. Каналът за трафик на хора е ръководен от 30-годишна жена съобщи БНТ, след като късно в събота вечерта на магистралата при спецакция бяха арестувани шестима българи и петима чужденци от арабски произход.
Сред задържаните няма действащи служители на МВР. Операцията, проведена от пловдивски криминалисти, е подготвяна два месеца.
Бежанците трябвало да бъдат транспортирани от българо-турската граница до София. За целта групата използвала четири автомобила. Първия бил пилотен и се движел 10 минути преди останалите. В конвоя зад него пътували двама сирийски граждани с документи за самоличност и още трима иракчани.
Автомобилите, управлявани от 50-годишния Николай от София и Любомир от Костинброд, били спрени за проверка. В единия от тях имало инсталирана и звуково-светлинна система, каквато се използва в Националната служба за охрана. С нея Николай, който е бивш полицейски служител се опитал да се изплъзне от проверката на криминалистите.
На магистралата край Пловдив 40 минути по-късно е арестувана и организаторката на канала - Калина И. от Хасково. Тя пътувала с още трима души, които по думите на районния прокурор Гергана Мутафова не са участвали в престъпната група. Арестувани са обаче пътуващите в пилотната кола - Камен В. на 36 години от Костинброд, Делян Н. 31 години от Бургас и Анелия Г. 30 години от Костинброд.
Според Гергана Мутафова - районен прокурор на Пловдив, тези три лица, плюс двамата шофьори на автомобилите заедно с Калина от Хасково, се привличат като обвиняеми за извършено престъпление по член 281, ал. 2 , точка 1, 2 и 5 от Наказателния кодекс.
По първоначални данни мигрантите са платили между 500 и 1000 евро за да преминат от Турция в България. Дезориентирани са и не могат да посочат къде точно са пресекли границата.
Наказанието, което заплашва задържаните трафиканти е от 1 до 6 години затвор и глоба от 5 до 20 хиляди лева. А петимата бежанци след приключване на разследването ще бъдат настанени в кризисния център в Харманли.

Коментари