На плажа не яжте мазно и солено

Гурме

от Цанка Семерджиева 533 прегледа 0

На плажа не яжте мазно и солено

Добринка Димова 

Температурите са високи, а влажността на въздуха край морето подпомага размножаването на бактериите, които причиняват хранително отравяне. За да си спестите здравословни проблеми по време на лятната ваканция, обърнете специално внимание на термичната обработка на месото и начина, по който се съхранява. Избягвайте консумацията на яйца, както и на храна, която е стояла извън хладилника повече от час.

Докато сте на плажа, забравете за салама, пастета, както и готовите сандвичи с месни продукти. Едно вкусно парче месо на скара с пресни зеленчуци са много по-добър вариант за здравословно и безопасно хранене на плажа. Пазарите изобилстват от пресни плодове и зеленчуци, чиито хранителна стойност е доста добра. Бърза салата, към която да добавите зърнени култури или риба, са страхотно предложение.

Храните на плажа не трябва да са мазни и солени. Чипсовете и снаксовете на брега на морето не са препоръчителни, както и тежките сандвичи с пържено месо и майонеза, тъй като в повечето от тях се съдържат яйца, които са най-честият източник на лятна инфекция на салмонела. Хамбургери и пържени картофи са най-честата оферта в летните заведения за хранене. Макар и опаковани, не са желателни.

Вместо това може да похапнете ядки - бадеми, орехи, лешници, с които тялото ни няма да гладува, а и ще си осигури достатъчна енергия.

Газирани напитки и напитките с консерванти също не са добра идея за плажа. Консумирането на газирани напитки и сокове, които съдържат огромни количества захар, пречат на хидратацията. Затова наред със задължителната вода, сложете в чантата прясно изцеден сок от портокал или грейпфрут, който сте си приготвили сами у дома. Грейпфрутът съдържа много вода, има ниско съдържание на натрий и тялото набавя нуждите си от течности и минерали.

С алкохола също трябва да се внимава. Ако решите, че ще пиете нещо на градус, то внимавайте после с влизането във водата. Седнете на бара на плажа под хубава сянка и се насладете на питието си, но не прекалявайте с коктейлите - те са измамно леки, но после главата тежи - особено в летните горещини.

Още полезни съвети тук 

Коментари