Красива стоматоложка учи децата в библиотеката на зъбна хигиена

здраве

от Михаил Михайлов 929 прегледа 0

ХАСКОВО, Михаил МИХАЙЛОВ

Красивата стоматоложка д-р Симона Кирякова учи децата в Регионалната блиотека "Христо Смирненски" в Хасково на зъбна хигиена. Днес в Детския отдел на културното средище се проведе отново ден на отворените врати и запознаване с различните професии. Зъболекарят д-р Кирякова и двете и асистентки Катя и Дани показаха на малчуганите как да си мият правилно зъбите.

Децата отговориха правилно на въпросите на дентиста за това, колко често трябва да си мият два пъти зъбите - "два пъти" - изкрещяха те - "сутрин и вечер". Кирякова им обясни, че е особено важно да си мият зъбките и вечер преди лягане и то с въртеливи движения, като почистват с обратната страна на четката и езика си. Зъболекарката, заедно с денталния асистент Катя показаха нагледно как се прави това на голяма изкуствена уста.

След това екипът раздаде на малчуганите листчета с нарисувано зъбче, което да измият на рисунката.
Над 50 деца от 3 до 14 години нарисуваха мечтаното си чисто зъбче в библиотеката. Двете групи са от летни забавачки "Стъпка по стъпка" и център "Знание", както и малчугани дошли самостоятелно, С огромно удоволствие те се запознаха как да мият правилно своите зъбки.

12-ет годишната Христина от ОУ "Паисий Хилендарски" помагаше с рисунката на малката Маги, която страда от Синдрм на Даун. Второкласникът от ОУ "Св. Иван Рилски" Павел също твореше на тема чисти зъбки. Освен изобразителното изкуство Павката харесва и математиката.

Доста от децата не пропуснаха да се отбият и в детския отдел на библиотеката и да си вземат книжки за четене през ваканцията. Предпочитани бяха приказките, енциклопедиите и книжките за приключенията на един Дръндьо./Марица

Коментари