Васил Николов от 43 г. върти храстореза

За всяка работа се иска мерак, казва озеленителят

Хасково

от Михаил Михайлов 504 прегледа 0

ХАСКОВО, Михаил МИХАЙЛОВ

Въоръжен с храсторез, 65-годишният Васил Николов твори фигури с правилни или разчупени форми от щръкналите клони на храстите пред Малкия бизнес център в Хасково. От замаха, с който работи, си личи, че си разбира от занаята. От 1974 година работя в озеленяването и благоустрояването на зелените площи в Хасково, каза възрастният мъж. Оттогава се смениха много държавни предприятия, частни и общински фирми, но аз винаги съм на своя пост, добави бай Васил.

За да стане добре оформен храстът, трябва да знаеш откъде расте, как цъфти и кога е най-подходящото време за подкастряне. Има растения, които като ги подрежеш отгоре, започват да линеят и изсъхват, обяснява озеленителят ветеран. Всичко се учи с годините и в процеса на работа.

За съжаление, Васил Николов не е намерил засега ученик, на когото да предаде занаята си. Младите идват на работа, но само за да им мине денят, не влагат желание. А всеки занаят трябва да ти иде отвътре и да го вършиш с любов, за да е хубав резултатът от него и да си полезен за другите хора, завършва размислите си Николов./Марица

Коментари