Изпяха "Красив роман е любовта" в чест на Ари

Цветя по повод 39 години от смърта на Аспарух Лешников поднесоха пред паметника му самодейците от едноименното хасковско читалище

култура

от Михаил Михайлов 634 прегледа 0

ХАСКОВО, Михаил МИХАЙЛОВ

Изпяха една от емблематичните песни "Красив роман е любовта" на Аспарух Лешников пред паметника му в центъра на родния му Хасково. Поводът бе отбелязване на 39-тата годишнина от смърта на гениалния певец, който умира в крайна бедност на 31 юли 1978 година в София.

Бившата учителка по математика Господинка Тодорова и певецът Чавдар Оцетаров, който е служител в отдел ГРАОН в общината, и са от хасковското читалище "Аспарух Лешников" изпяха любимата песен на най-големият певец на стари шлагери у нас. Колегите им самодейци поднесоха букети с цветя, а община Хасково почете бележитият си гражданин с красива кошница с българския флаг поднесена от Венета Въжарска главен експерт от отдел култура и Златка Караджова Директор на дирекция Хуманитарни дейности и обслужване на населението.

Бившият председател на читалището, а сега негов почетен член - Руска Караджова изрази своето преклонение пред патрона му. А новият председател на културното средище Стилиана Ангелова прочете кратко слово за живота и делото на легендарния солист.

Припомняме, че Аспарух Лешников е роден в Хасково на 28 юни 1897 година. Той учи за офицер, но Маестро Георги Атанасов открива певческия му талант. Първо красивият младеж се изявява в църковния хор на родния си град, а после Ари тръгва по не лекия път на певец, Във Военното училище се запознава с Христо Смирненски, а от дружбата им се ражда песента "Горчиво кафе". През 1920 година започва да учи пеене при професор Иван Вульпе, а после музиката го отвежда в сърцето на Европа - Берлин, Германия. Там Лешников е един от четиримата одобрени стипендианти на "Щернише Консерваториум".

По-късно става водещ тенор с световно известния секстет "Комедиен Хармонист" с който прави много Европейски и Американски турнета, а плочите им се продават в многохиляден тираж.
Ежегодно в началото на юни в родния му град се провежда Национален конкурс - фестивал "С песните на Ари" в негова чест./МарицаКоментари