Триумф! Хасковлия с победа на Рали "Твърдица - Елена"

Тандемът Симеон Симеонов и Йордан Йорданов с "Хюндай Рейсинг Трофи" получи купата за второ място в отборното класиране

Спорт

от Веселин Тонев 227 прегледа 0

ТВЪРДИЦА,Марица
Четвърта поредна победа записа хасковлията Симеон Симеонов със своя навигатор Йордан Йорданов от "Хюндай Рейсинг Трофи" на завършилото Рали "Твърдица - Елена" 2017. Симеонов и Йорданов бяха първи на 7 от 9-те етапа, а времето им от двата дни е 1:37:03.6 ч. Състезанието беше трудно, динамично, метеорологичната обстановка поднасяше изненади, което доведе и до неочаквани обрати.
На второ място се нареди екипажът Боян Гетов/Стефан Кънчев, които за първи път участват в шампионата. Те изминаха трасето за 1:41:03.3 ч. и изостанаха от първите с 3:39.7 мин. Трети са Виктория Гъркова/Велислава Павлова с 1:43:43.5 ч. След като бяха водачи във временното класиране от първия ден Денис Станчовски/Младен Карчев излязоха от пътя на петия етап и макар че се върнаха в състезанието, загубиха твърде много време. Това ги постави на четвърта позиция във финалното класиране с време 1:45:33.8.
Въпреки тежката пътна обстановка Симеон Симеонов и Йордан Йорданов се пребориха за третото място в клас RC5 и са 11-и в генералното класиране, а Виктория Гъркова/Велислава Павлова са първи сред дамските тандеми. Освен това екипажите на "Хюндай Рейсинг Трофи" са втори в отборното класиране.
На церемонията по връчване на трофеите победителите получиха награди от Виолета Кметова - маркетинг мениджър на „Тотал България“, които са основен спонсор на Hyundai Racing Trophy.
Атмосферните условия по време на ралито бяха трудни и променливи. През част от състезанието пилотите караха на силен дъжд, мъгла и хлъзгав терен с кални участъци, които се сменяха с ясно време, а пътят изсъхваше бързо заради вятъра. „Наистина беше много сложно за концентрация и да се поддържа равномерно темпо“, обясни треньорът на Motorsport Academy Петър Гьошев. По думите му обаче това ще помогне на екипажите да станат по-добри, а автомобилите Hyundai i20 Coupe R са справили и поздрави пилотите и навигаторите. Той обясни, че предвид обстоятелствата, освен за последния етап, са избрали гуми за дъжд. Те са от мека смес и е много трудно да се съхранят, когато участъците са сухи. Така че той е инструктирал състезателите да карат внимателно и да не поемат излишни рискове.
На първата отсечка за деня – скоростният етап „Чумерна", с дължина 7.74 км, Симеон Симеонов поведе с 04:31.1, а Денис Станчовски изостана след него на 08.2 секунди, Боян Гетов финишира трети, а Виктория Гъркова четвърта. На втория етап - Буйновци, 19.90 км, екипажът Денис Станчовски/Младен Карчев, които все още бяха водачи във временното класиране излетяха от пистата и паднаха в канавката заради хлъзгавото и кално трасе. За щастие и състезателите, и автомобилът са невредими, а благодарение на помощта на публиката, която им помогна да се върнат на пътя, те продължиха състезанието. Но това ги забави твърде много и те завършиха последни с почти 13 минути след тандема Симеон Симеонов/Йордан Йорданов, които убедително поведоха в състезанието. На втора позиция се наредиха Боян Гетов/Стефан Кънчев, трети са момичетата Виктория Гъркова/Велислава Павлова.
Симеонов безапелационно спечели и следващия етап – „Лазарци“ 1, 5.60 км, с време от 15:23.2 и 13.3 секунди преднина пред Станчовски, който се върна в състезанието и зае второ място. Боян Гетов и Виктория Гъркова са на трето и четвърто място.

На четвъртия етап „Лазарци“ 2, 5.60 km, късметът изневери на Симеонов, автомобилът му се подхлъзна, завъртя се и отиде в канавката, за щастие отново без поражения за колата и състезателите. Те с помощта на публиката се върнаха на пътя и продължиха надпреварата, но се класираха на четвърто място с изоставане от 05:38.6 след Станчовски, който се пребори за първото място в този етап с време от 03:59.3. На втора позиция завърши Боян Гетов, а Виктория Гъркова на трета.
Симеон взе и предпоследния етап - "Елена-Твърдица", 29.00 км. Той постигна време от 21:55.3, Денис беше по-бавен от него с 31.3 секунди и финишира втори. След тях са Боян Гетов и Виктория Гъркова.
В последния етап power stage "Предела", 24.00 км, Симеонов натисна силно газта и постигна изключителното пето време в генералното класиране (16:28.5), което затвърди и лидерството му в едномарковия шампионат. Станчовски финишира на 49.4 секунди след него, трети е Боян Гетов, а Виктория Гъркова - четвърта.
Третият сезон на едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy ще продължи с още две състезания, първото от които е рали „Сливен“ на 1-3 септември, а за финал - рали „Стари столици” на 7-8 октомври./Марица

Коментари