Ердоган иска смъртно наказание за метежниците

Свят

от Делян Аврамов 128 прегледа 0

Ердоган иска смъртно наказание за метежниците

ИСТАНБУЛ


Стотици хиляди турски граждани отбелязват днес и тази нощ първата годишнина от неуспешния опит за преврат, последван от масови арести, уволнения и разделение в обществото, предаде Ройтерс.

Море от хора, развяващи национални флагове, се събра в Истанбул, за да чуят речта на президента Реджеп Тайип Ердоган, в която той обеща да накаже враговете си и възхвали невъоръжените граждани, опълчили се миналата година срещу разбунтувалите се войници и танковете им.

"Враговете не проявиха милост, когато насочиха пушките към моя народ", каза Ердоган и добави: "Какво имаше моят народ? Те имаха своите флагове - също както днес - и нещо още по-важно: Те имаха своята вяра". "Никой, който предава този народ няма да остане ненаказан", закани се турският президент и отново обеща да възстанови смъртното наказание в Турция, ако парламентът приеме такъв закон.

Връщането на тази крайна наказателна мярка би означавало, че Турция няма да стане член на Европейския съюз, припомня Ройтерс. Агенцията отбелязва, че правозащитни организации и някои западни правителства твърдят, че Ердоган използва въведеното след опита за преврат извънредно положение, за да премахне опозиционни фигури, сред които правозащитници, прокюрдски политици и журналисти.

След речта си в Истанбул, Ердоган изнесе такава и в турския парламент в Анкара. Той заяви, че „турският народ е показал на света какъв народ е“ в нощта на метежа.

„Няма друга нация, която да е спряла куршуми с гърдите си. Няма друга нация, която спря танкове с юмруци“, заяви още турският президент, цитиран от Анадолската агенция.

Реджеп Ердоган разкритикува опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу, който заяви, че превратът е бил „контролиран“. Турският президент заяви, че метежниците са искали да унищожат държавата./Марица.

Коментари