Кьоравия Кольо весели Ябълково до полунощ

Конушенския оркестър бе подкрепен от легендарната певица Елена Чаушева

Регион

от Михаил Михайлов 1379 прегледа 0

ЯБЪЛКОВО, Михаил МИХАЙЛОВ

Кьоравия Кольо весели ябълковци на събора им в събота до полунощ. Един от най-добрите сватбарски оркестри в България "Конушенската група" се погрижи за доброто настроение на жителите и гостите на голямото димитровградско село навръх празника му.

Художественият ръководител и основател на състава, който е с над 50-годишна история, Никола Илиев е наричан с умиление от своите почитатели Кьоравия Кольо. Кларинетистът виртуоз има проблем с лявото око, но това не му пречи да вади от душата си най-нежните и изваяни тракийски мелодии. А в духа на традицията поздравите с конкретна песен на ансамбъла идваха придружени с голяма пара и приятелска прегръдка към ръководителя от страна на поздравяващите се.

В центъра на Ябълково се стекоха любители на народната музика от цялата област, за да се насладят на класическите парчета на конушенци и да поиграят на хорото.
Борислав Бойдев е от Минерални бани, но е довел със себе и малката си дъщеря Симона, която бе една от първите хванали се на хорото. Малкото момиче заедно с десетки други любители на народните танци обикаляха над три часа под ритъма на хората на мегдана. Той каза: "Идвам специално от Баните, за да послушам хубавата народна музика, която изпълнява Никола Илиев и "Конушенци". Младият татко с умиление наблюдаваше как щерка му с ентусиазъм и упоритост навлиза в дебрите на народните хора.

Имаше и десетки семейства, дошли от Крепост, Добрич, Горски извор и много други села и градове да послушат изкусния кларинетист. Естествено, Илиев не бе сам на сцената, до него бяха и верните му другари - акордеонистът с меден глас - Благой Манчев, който към края на участието поседна на стол, но не спря да лее изящни тракийски звуци и мелодии. През оркестъра са минали и музиканти като Саксофонистът Георги Гогов, на когото могат да завидят дузина джазмени, Мартин Тодоров на синтезатора, изкусният гъдулар и цигулар Добромир Велев... А със своя ангелски глас разтуптяваше сърцата на множествата и певицата на оркестъра Таня Досева. А за да бъде удоволствието на присъстващите пълно, да подкрепи "Конушенци" бе дошла легендарната и неостаряваща певица Елена Чаушева.

Повече подробности и снимки от събора в Ябълково очаквайте по-късно./Марица

Коментари