Пловдив посреща днес от Русия част от покрова и одеждите на света Богородица

България

от Делян Аврамов 304 прегледа 0

Пловдив посреща днес от Русия част от покрова и одеждите на света Богородица

ПЛОВДИВ, Марица

По покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в навечерието на празника на митрополитския храм „Св.вмчца Марина” в град Пловдив днес в 18 часа в катедралния храм „Успение Богородично” ще бъдат посрещнати част от покрова и одеждите (ризата) на Света Богородица, донесени от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва. Това съобщиха от пресцентъра на Светия Синод на Българската православна църква (БПЦ).
Също така от Света гора, Атон ще бъде донесено и подарено на Пловдивската митрополия копие на чудотворната икона на Св. Богородица - „Всецарица”. В литийно шествие светините ще бъдат пренесени до митрополитския храм „Св. вмчца Марина”, където ще бъдат поставени за поклонение на вярващия народ.
От 18,30 часа ще започне празничната архиерейска вечерня.
На 17 юли, когато се чества паметта на света великомъченица Марина в едноименния митрополитски храм, в 9 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави светата Литургия по повод празника в съслужение с митрополити - членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници.
На всеки богомолец ще се дава за благословение икона с образа на Света Богородица и памук, осветени на светините. Миряните ще бъдат помазвани с елей за здраве и благословение./Марица

Коментари