Картофи като сърца вадят на зеленчуковия

Хасково

от Михаил Михайлов 477 прегледа 0

ХАСКОВО, Михаил МИХАЙЛОВ

Два картофа с формата на сърце се появиха на хасковския пазар тази седмица. Интересен е фактът, че уникалните екземпляри изникнаха в един ден на две съседни сергии. Първо с "любовен" плод се похвали Веско от димитровградското село Добрич.
От 15 години се занимавам с картофопроизводство, нивата ми е край река Банска, но досега не съм попадал на картоф във формата на сърце. Вярно, че е по-малък от този на колегата, но е уникален.

Намиращият се през една маса Краси от квартал "Болярово" пък показа почти двойно по-голям плод със същата форма. И той каза, че за пръв път попада на такъв. Явно тази година ще имаме по-голям успех на нежния фронт, пошегува се търговецът.
Веско, който е автомонтьор по професия, добави, че чрез производството на растенията си е помагал на семейния бюджет през годините и е изучил дъщеря си за детска учителка в Пловдив. Дори успях да й купя апартамент в Хасково, така че този картоф може да е предзнаменование на предстоящата й сватба с приятеля й, гадаеше той.

И двамата са използвали вносни холандски семена за своята продукция, но и друга година са го правили, но не са се появявали такива екземпляри. Така че двамата мъже намират уникалните картофи като знак от съдбата или някаква Божия намеса в живота им.

Картофите (Solanum tuberosum) (диалектно са известни като компири, барабой и патати) са многогодишни растения от род Кучешко грозде на семейство Картофови (Solanaceae), отглеждани обикновено заради техните съдържащи скорбяла грудки (клубени). Картофите са най-широко отглежданите сред клубеновите растения в света и са на четвърто място по обем на суровата продукция - след ориза, пшеницата и царевицата, но това челно място се дължи на високото съдържание на вода в клубените в сравнение с другите култури. Картофът произлиза от Южна Америка, вероятно от района, заеман от днешните Перу, Боливия и Чили./Марица

Коментари