Извадиха първата бамя на пазара - по-евтина е с 0,50 лева от миналата година

Реколтата от зеленчука тази година се забави с две седмици

Хасково

от Михаил Михайлов 803 прегледа 0

ХАСКОВО, Михаил МИХАЙЛОВ

По-евтина бамя ще ядат хасковлии през тази година. На няколко сергии на зеленчуковия пазар се появи първата реколта от полезния зеленчук. Първото качество, което е с размер до 5 см дължина, върви по 5,50 лв./кг, а второто до 10 см дължина е по 4 лева. Миналата година цената на първата реколта беше с 50 ст. по-висока. Въпреки че площите, засадени с бамя, намаляват прогресивно през последните две-три години, цената и на пазара алогично пада надолу.

2016 година имахме бамя още в началото на юли, но тази година реколтата закъсня с близо две седмици. Това е заради по-тежката зима, която забави растежа на повечето полски култури. Въпреки че все по-малко производители се занимават с производството на бамя, цената й не скача, а пада леко, защото и търсенето й не е голямо, обясни търговецът Сали Иляз Сали. В пазарната икономика е така, търсенето определя предлагането, мъдро добави съседът му по маса Тенчо.

Всяка година продавам зеленчука на пазара, но тъй като е по-специфичен, не всеки го използва на трапезата си. Повечето бамя заминава за износ за Гърция и други държави от Европейския съюз, където я консумират масово, добавя Сали.

В нашия регион основните производители са в димитровградските села Странско, Радиево, Здравец, но се носи тук и от Ямболско. С всяка година производството й намалява, защото е много трудоемко. Трябва да се наема и доста работна ръка за брането, а общите работници са предимно от ромския етнос, но заминаха да работят масово в чужбина - Гърция, Италия, Испания, а напоследък и в Холандия, Ирландия и Англия.
Там хората за същата работа получават десеторно по-високи заплати, обяснява производител на зеленчуци от Странско, пожелал анонимност. Той добавя, че бамята се бере много рано сутринта, докато е росно, защото като се появи слънцето, бързо изсъхва и власинките по нея започват да жилят много неприятно работниците. Освен това дръжките омекват и стават трудни за късане.

Не искам да се представям, държавата се държи с нас - българските производители на плодове и зеленчуци, все едно не съществуваме, затова е по-добре и ние да си стоим анонимни. Само с бумащина ни товарят, а ние не сме счетоводители или писари, ние работим на полето в калта и праха, селски хора сме, добави недоволно той.
Повечето производители в Странско са свили производството си и от средно 30 декара на човек в момента гледат само по 10-15 декара./Марица

Коментари