Съдът нищи кметските избори в Ябълково на 19-и

Регион

от Делян Аврамов 484 прегледа 0

ХАСКОВО-ДИМИТРОВГРАД, Делян АВРАМОВ


Казусът по искането за касиране на частичния кметски вот в димитровградското село Ябълково ще се гледа на 19-и т.м. в Хасковския административен съд
Както вече писахме, ГЕРБ поиска отмяна на частичните избори в Ябълково. "В жалбата се излагат съображения относно допуснати особено тежки нарушения в изборния процес. Обективира се искане за спирането изпълнението на решение на Общинска избирателна комисия – Димитровград", съобщиха днес от Хасковския административен съд.
Според ГЕРБ вотът бил опорочен. Те припомнят, че в навечерието на изборите при полицейска акция в селото е било задържано лице за търговия с гласове, което е направило и пълни признания пред съдия. Според вносителите това са съществени нарушения на изборните правила, което е довело до опорочаване волята на част от избирателите.
По случая Районна прокуратура - Димитровград привлече като обвиняем 38-годишния Велко Велков. Разследващите съобщиха, че между 26 до 28 юни той раздал на 56 жители на Ябълково суми между 30 лв. и 50 лв., с които да ги склони да гласуват за определен кандидат. На частичните избори участваха Вангел Попов от ГЕРБ и издигнатия от инициативен комитет Костадин Атанасов. Атанасов спечели с 48 гласа.
Привечер днес Атанасов положи клетва. Това стана на извънредното заседание на местния парламент. Присъстваха 30 съветници. /Марица

Коментари