Излъчват филм за Апостола в РИМ

култура

от Веселин Тонев 377 прегледа 0

Излъчват филм за Апостола в РИМ

ХАСКОВО

Анжелина ЯНЕВА

Няколко инициативи ще се проведат в Регионалния исторически музей в Хасково по повод 180 години от рождението на Васил Левски. Te се отбелязват на 18 юли.

Всеки посетител ще може да разгледа културната институция безплатно. Освен това за по-любопитните е подготвен филм за Апостола. Ще бъде изнесена и лекция за неговите посещения в Хасково.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Баща му е преселник в Карлово от село Кочмаларе, днешно Отец Паисиево. Той бил буден и просветен среден занаятчия. Занимавал се с гайтанджийство и бояджийство. Майка му се преселва заедно със семейството си от Сопот.

Васил тръгва в килийното училище в Карлово. По-късно учи в класното училище в Стара Загора, а после изкарва едногодишен курс за подготовка на свещеници в Пловдивското класно епархийско училище „Свети Свети Кирил и Методий“.

През 1858 г. се завръща в Карлово. Става монах в манастира “Свети Спас” в Сопот и получава духовното име дякон Игнатий. Вeликият български революционер решава да се посвети на народното дело и взема участие в Първата българска легия на Георги Раковски в Белград през 1862 г. Там заради храбростта си и ловкостта си в сраженията с турския гарнизон в сръбската столица той получава името Левски.

През 1867 г. става знаменосец в четата на Панайот Хитов, а после участва във Втората легия на Раковски в Белград. Той застава зад убеждението, че българският народ трябва да се разчита единствено на себе си, за да се освободи, а не на външни сили. Апостолът обикаля от 1868 до 1872 г. по градовете и селата и създава тайни революционни комитети.

Музеят в Хасково ще отвори врати от 9 ч. на 18 юли, като посетителите ще имат възможността да посетят културната институция до 17 ч.

Коментари