Ветиринари упоиха 11 бездомни кучета в "Орфей"

Хасково

от Делян Аврамов 472 прегледа 0

ХАСКОВО, Марица


11 бездомни кучета бяха упоени и уловени в квартал "Орфей" от ветиринари. Както вече писахме, от днес до петък в Хасково тече акция за ограничаване популацията на безпризорните четириноги. 

Уловените днес кучета бяха откарани с автомобил, отговарящ на изискванията на закона, до мобилната амбулатория. "Тук обезпаразитяваме животните външно и вътрешно, ваксинираме ги срещу бяс и ги кастрираме. Освен това, поставяме им микро чип и ушна марка", обясниха докторите Христо Богданов, Благой Тодоров и Мартин Георгиев. Обработените кучета остават в помещенията на бившата ОСМА за 24 часа, след което, съгласно изискванията на закона, ще бъдат връщани на местата, където са уловени.
Манипулациите по животните отнемали средно между 10 минути за мъжки екземпляр и 15 минути за женска. Много от кучетата били с кисти, които също се отстраняват. Специалистите изготвят и регистър на обработените кучета. Залавянето им ще става с възлагателно писмо от местната администрация
Освен това, лекарите могат да евтаназират кучета при условията на чл 179 ал.3 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Днес специалистите ще са в друг квартал . За акцията са уведомени и хасковски дружества за защита на животните. Ако проявят интерес, могат да присъстват на акциите по улавяне и обработка на животните.
"Има доста бездомни кучета в Хасково. За да се ориентираме напълно, ще ни е нужна седмица", уточниха специалистите. 

Лекарите са придружавани от служители на общинското предприятие "Екопрогрес". То координира работата на ветеринарите. Сигнали за безстопанствени кучета вече се приемат на телефон 038 62 20 20 , след работно време сигналите се записват от телефонен секретар./Марица  

Коментари