Отбелязваме 141 години от Баташкото клане

България

от Веселин Тонев 1354 прегледа 0

Отбелязваме 141 години от Баташкото клане

БАТАК

"Хасковска Марица" 


В Батак отбелязват 141 години от  Априлското въстание и Баташкото клане. В 9:30 ще бъде отслужена Божествена Света литургия в църква "Света Неделя", където са били изклани жестоко жени, деца и старци.

В хода на въстанието черквата била последната крепост на разбунтувалите се батачани.
Почти едновременно с разрушаването на училището, башибозуците започнали да издълбават дупки в оградата на църковният двор и да стрелят по всички там, убивали всеки който се опитал да избяга. Най - ужасната част от клането в Батак се състояла през нощта на 2 срещу 3 май в църквата „Света Неделя“ и двора ѝ.

На сутринта на 3 май, башибозукът успял да проникне в двора на църквата и да избие хората в него, но входната вратата на храма не поддала, тъй като била „задръстена“ от хората които се намирали в църквата.

„Народът бил вътре притиснат като на скенджа множество деца и недъгави умрели от задушаване; успели да влязат само ония, които можели да се хвърлят по главите на хората.“

Защитата на църквата продължила три дена, престрелките в селото не преставали, за да принудят батачани да се предадат, врагът пускал пълни с пчели кошери и запалена слама с газ в църквата, много от хората загинали заради недостиг на кислород.

Някои от нападателите се опитали да проникнат в църквата от покрива, но без особен успех, макар да постигнали няколко изстрела срещу барикадираните вътре.

В църквата нямало вода, затова барикадираните използвали зехтина от кандилата и кръвта на изкланите. Копали с голи ръце, за да намерят подпочвена вода.

На третия ден, все още оцелелите решили да излязат навън, след като разбрали, че вътре са обречени. Когато отворили портите на църквата Ахмед ага Барутанлията чакал отвън с башибозуците си. Започнало безпощадно клане, само тези, които склонили да приемат исляма останали живи, а останалите били обезглавени. Ахмед ага целял да насели отново Батак с потурчените от него българи, но те се оказали недостатъчно.

Българската православна църква канонизира мъчениците от Баташкото клане през 2011-а и тяхната памет се почита на 17 май.

След литургията днес честването ще продължи с концертна програма на площад "Освобождение".
Снощи бе подготвена и тържествена заря - проверка. Поканен бе и президентът на България Румен Радев.


Поклон пред жертвите! Те умряха, за да ни има нас!

Коментари