Станислав Дечев дава поста си на 1 юни

Хасково

от Делян Аврамов 795 прегледа 0

ХАСКОВО, Марица

Областният управител на Хасково Станислав Дечев и неговите заместници ще отстъпят ръководните си позиции на млади хора от региона на първи юни т.г. Това е една от инициативите на губернатора за Международния Ден на детето, съобщиха от администрацията му. 

На тази дата заелият поста нов областен управител и неговите заместници ще провеждат срещи с граждани, ще обсъждат текущите задачи на администрацията с екипа й, ще вземат решения, ще пътуват в региона, ако това е предвидено в графика на титулярите. В края на деня младите хора ще дадат пресконференция, на която ще споделят впечатленията си от работата на губернатора и неговия екип. Освен това, ще представят своите идеи за подобряване на процеса на работа и неговото по-ефективно управление. 

В тази връзка Дечев и неговият екип очакват в срок до 17 ч. на 26 май средните училища да изпратят своите предложения за областен управител за един ден и за негови заместници. От всички предложения ще бъдат избрани трима младежи, които да управляват държавата администрация. 

Всички останали ще бъдат включени в състава на Младежкия областен съвет за иновации и ще участват в неговото заседание на 1 юни. Форумът, свикан от Станислав Дечев има за цел да постави началото на конструктивен диалог между децата и младите хора от Хасково и региона, и държавната изпълнителна власт. В работата на форума ще бъде поканен за участие и младежкият Областен управител за един ден от 2016 година- Гергана Стаменова.

Областният младежки съвет за иновации ще включва представи на средните училища от област Хасково, на Младежките и детски центрове от общините от региона, на спортни клубове и НПО, работещи в деца и младежи. Идеята е да има широка представителност на младите хора и децата от целия регион. В този формат те ще представят своите основни идеи за развитие на област Хасково, визията си за промяна и за налагането на региона като модерно място за живеене.
Първото заседание ще се проведе на 1 юни. В открита дискусионна форма представителите на държавната власт, общините, Регионалното управление на образованието (РУО), училищата и младите хора ще се дискутират най-важните въпроси, поставени от децата. "От тях ще очакваме презентации на Хасковска област и нейните предимства, идеите за промяна и развитие във всички сфери: образование, икономика, туризъм, спорт, отдих и т.н.", коментираха от областната управа. Всички тези идеи могат да бъдат представени чрез презентации и доклади, в хода на дебата между учениците и представители на училищата, на РУО Хасково, на Младежките и детски центрове, на общините и на Областна администрация ще се оформят няколко конкретни идеи, които ще бъдат предложени на местните власти за реализация.
Областният младежки съвет за иновации ще се свиква няколко пъти годишно, например веднага след старта на Новата учебна година, на 1 юни и по идея на учениците през годината, когато има конкретен повод за това.

За третата си инициатива областният управител обявява фото-конкурс за деца на тема "Виждам красотата“ . Могат да участват непрофесионални, любителски снимки, направени от деца от Хасковска област. Идеята е най-малките жители сами да покажат най-красивите места от региона, да изпратят снимки от любимите за тях кътчета в областта, на паметници на културата, археологически и природни забележителности, архитектурни знакови сгради и т.н. Конкурсът се провежда за втора поредна година по идея на Станислав Дечев./Марица

Коментари