Археологическа смарт изложба показват в Димитровград днес

Регион

от Делян Аврамов 432 прегледа 0

Археологическа смарт изложба показват в Димитровград днес

ДИМИТРОВГРАД, Марица


Първата мобилна археологическа смарт изложба "В зората на Европейската цивилизацията” ще бъде представена днес в 17,30 ч. в Исторически музей - Димитровград. Тя е в навечерието на 18 май – Международен ден на музеите. 

Изложбата се организира съвместно с Исторически музей - Асеновград. Та е от 20 табла, които показват откритията от раннонеолитна селищна могила при село Мулдава. Уникалното е, че всяко едно от таблата включва анимация, която доразказва историята и легендата за селищната могила, датирана от края на VII хилядолетие преди новата ера. Това е комбинация от живата картина с анимации и видео. 

Посетителите ще бъдат разведени от виртуален гид. Той ще им покаже живата колекция от артефакти, открити от археолозите Петър Детев и Росица Морева-Арабова още през 1965 – 1967 година. Автор на мобилното приложение е проф. Йордан Детев от института по "Виртуална култура” към СУ "Св. Климент Охридски”. То е създадено за смартфони и таблети, но ще работи само край мобилната експозиция.
Според специалистите смарт изложбите са бъдещото на музейните експозиции и те тепърва ще започнат да се използват и популяризират в световен мащаб. Това е един от начините да се привлекат повече хора в музеите в България, защото знаем, че днес по-малките ни посетители харесват новите технологии, коментираха от димитровградския музей.
Освен в Асеновград, " В зората на европейската цивилизация” е била представена в Пловдив и в СУ "Св. Климент Охридски”, където се радвала на голям успех./Марица

Коментари