Родопчанин направи цяло село за лилипути

България

от Цанка Семерджиева 583 прегледа 0

Родопчанин  направи цяло село за лилипути

Марица
Бивш миньор сътвори цяло родопско село на приземния етаж на къщата си в общинския център Баните. Когато човек влезе в миниатюрното "Весело село", забравя за света навън и времето спира. 57-годишният Кирил Станчев и синът му Павлин изработили първите махали от десетки миниатюрни къщички за 4 месеца. Постепенно между тях по стръмни склонове се появили и поточета, рекички, дървени стълби, мостове, каменни пътеки, дръвчета... "Постройките" наброяват вече 83 къщички в родопски стил. Около тях са направени дворчета, мостове, баирчета, скали и гори, така че да изобразяват цяло населено място. Кръстил е селището Природен музей "Тангра", тъй като е убеден, че цялата му енергия идва от природата.


"Възпроизвеждам в селцето детските си спомени от старите къщи в нашата махала. Не гледам стари снимки, всичко е в главата ми. С технологиите хич ме няма, не мога да си пусна компютъра. Правя това, което съм видял. В нашия квартал в Баните някога имаше много стари къщи. Запомнил съм ги не в детайли, ала горе-долу така изглеждаха", споделя майсторът.

Той залага на автентичния родопски стил, в който са изпълнени вратичките, еркерите, портите и прозорчетата. В музея са изложени и всички видове минерали, които има в родопските рудници, растителност от местната флора с редки видове, както и дребни животинки от обкръжението на родопчани.

Кирил Станчев е бивш миньор и споделя, че минералите са първата му страст. Казва, че е трайно безработен и сега се препитава единствено с музея и изработката на къщичките. Синът му, 32-годишният Павлин, се занимава с дърворезба. Участвал в направата на музея, но после отишъл на гурбет в Германия, а сега създал семейство и работи във Варна. За музея Кирил прави къщичките от естествени материали, като една от тях завършена тежи от 10 до 30 килограма. Туристите обаче започнали да си поръчват къщички за сувенири и той ги изработва от фибран и стиропор. Къщички на Станчев вече красят стаи в САЩ и в много страни в Европа. Казва, че като патриот се гордее, че творбите му пътуват и рекламират българското.
Още за хобито на бившия миньор тук

Коментари