Група пожарникари разгледаха паната в Крепост (ГАЛЕРИЯ)

Випуск 1993 г. от ВИПОНД бяха посрещнати с хляб и сол и почерпени с халва

Регион

от Михаил Михайлов 1826 прегледа 0

КРЕПОСТ, Михаил МИХАЙЛОВ

Група от двадесетина туристи посети днес село Крепост. Тя бе съставена от семействата на пожарникари завършили ВИПОНД на МВР през 1993 година. Всяка година се организираме със семействата си през май месец и правим среща на випуска на различни места в страната. Били сме в София, Бургас, Хасково, Разград, а сега сме в Димитровград, обясни огнеборец от Сливница.

Групата пристигна в ранния след обед в голямото димитровградско село и бе посрещната от кмета Димитър Белчев и секретарят на местното читалище Димитрия Русева. Тя е и пилотна от новия проект на община Димитровград, който има за цел да запознае гостите на града с туристическите маршрути в общината. Той ще стартира в края на юни със съдействието на Историческия музей в града край Марица. Водач на туристите бяха Катерина Мазгалова и Живка Шишкова от Музея "Пеньо Пенев". Те са им показали музейната експозиция и монументалните пана в бригадирския град.

В ролята на гид веднага влезна Димитрия Русева, която показа на гостите на селото 45-те платна на братя Паневи, с които художниците украсиха родното си село и го превърнаха в своеобразна галерия на открито. Туристите бяха удивени, че все още в България има села, които наддават на население, а и в тях се случва нещо ново и различно.

След като се насладиха на картините на Христо и Панчо Паневи и разгледаха фасадите на местното училище, читалище и църква пожарникарите бяха поканени да опитат от вкусната крепостка халва "катеричка". В цеха ги чакаха момък и девойка в народни носии, които ги почерпиха с хляб, мед и сол, по стара българска традиция.

Управителят на фирмата Юлиана Димитрова презентира производството на тахан и халва, което са развили със съпруга си до малко предприятие с около двадесетина работници. На гостите беше прожектиран филм за историята на производството на халва и тахан. Групата опита и всички видове халва разбра за ползата от сусамовия тахан при лечение на стомашни заболявания.

След това туристите продължиха към следващата спирка от своя маршрут - Манастирът в чирпанското село Златна ливада, който е може би най-старият в Европа./Марица

Коментари