Откриха повече уран и във водата на село Върбица

Регион

от Михаил Михайлов 609 прегледа 0

Откриха повече уран и във водата на село Върбица


ХАСКОВО, Марица

Завишени стойности на естествен уран са установени в питейната вода на димитровградското село Върбица, съобщават от областна администрация. Протоколът с резултатите от НЦРРЗ в София е от 11 май 2017 г.

В тази връзка се ограничава употребата на вода в с. Върбица за питейни нужди и приготвяне на храна от населението. Водата може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели – къпане и миене. РЗИ-Хасково е издала предписание от 12 май на управителя на ВиК – Димитровград, за осигуряване на питейна вода – бутилирана или с водоноски.

Кметът на община Димитровград Иво Димов заяви, че е разбрал вчера за завишените стойности на уран във водата на селото и е взел необходимите мерки. Димов заяви, че при норма 0.03 mg/L, показателят на уран във водата на Върбица е 0.0415 mg/L и е в рамките на статистическата грешка. Кметът е провел разговори със здравния министър Николай Петров и в понеделник ще бъдат взети нови проби, разултатите от които ще излязат до 3 – 4 дни. Върбица се захранва от собствен водоизточник до селото, който засега няма да бъде спиран.

Във връзка с последните резултати от изследванията на питейната вода в община Димитровград, както и с продължаващите изследвания на водата в Хасково и Димитровград, областният управител Станислав Дечев и председателят на Временна комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води в България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите Георги Колев обсъдиха възможността Комисията да проведе изнесено заседание в Хасково.

Откритото заседание ще е на 15 май от 16 часа в зала “Марица” на областна администрация в Хасково. В работата на Комисията ще участва Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, кметовете на общините Хасково и Димитровград, управителите на ВиК-дружествата от двете общини, експерти от всички ведомства, имащи отношение към опазване здравето на хората./Марица

Коментари