Четирима в конкуренция да оглавят ФБР

Свят

от Михаил Михайлов 438 прегледа 0

Четирима в конкуренция да оглавят ФБР

Действащият директор на ФБР Джеймс МакКейб и сенаторът републиканец от щата Тексас Джон Корнин са сред четиримата кандидати, които ще преминат през интервю днес, за да заемат за постоянно поста. Бившият заместник-главен прокурор Алис Фишър и съдия Майкъл Гарсия от Ню Йорк са също сред кандидатите, предаде Фокус, позовавайки се на The Hill.

Четиримата ще бъдат интервюирани от главния прокурор Джеф Сешънс и от заместника му Род Розенщайн. Президентът Доналд Тръмп е свел до четирима души първоначалния списък от десетина кандидати, които да заемат Джеймс Коми, който той уволни тази седмица.

Директорът на ФБР се назначава за срок от 10 години, но може да бъде уволняван от президента. Назначаването му трябва да бъде одобрено от Сената.

Доскорошният шеф на Федералното бюро Джеймс Коми беше изненадващо уволнен от президента Доналд Тръмп. Въпреки множеството критики и предупреждения, Тръмп защити решението си с това, че Коми е изгубил доверието на „всички във Вашингтон“ - както от страна на Републиканската партия, така и от Демократическата. Държавният глава добави, че бившият директор на ФБР „ще бъде заменен от някого, който ще извършва доста по-добра работа, връщайки духа и престижа на ФБР“.

„Щях да го уволня независимо от препоръките“, заяви Тръмп дни след като от Белия дом обявиха, че решението не е политически мотивирано. „Той е един самохвалко“!

Коментари