Смъртността на пчелите стигна 90%

Не бива да се прекрачва забраната на неоникотиноидните пестициди, категорична е Мария Габриел

агро

от Милена Лавчева 336 прегледа 0

Смъртността на пчелите стигна 90%

Автор: Елица КАНДЕВА

След тежката зима тази пролет смъртността на пчелите в някои райони като Старогазогрско е достигнала 90%, съобщи Георги Лисичков от пчеларско дружество "Акация". Причината, от една страна, е студеното време с температури под -20 градуса, които се задържаха повече от седмица и са изтощили пчелните колонии. В 20 на сто от тях това е довело до смърт на пчелата-майка. Другият проблем е използването на препарати за растителна защита, които образуват филм около семето и проникват заедно с него в почвата, като така натравят самата нея и всички останали растения.

Последствията от измирането на пчелите са фатални, защото 84% от растенията и 76 на сто от произведените храни в Европа зависят от опрашването. Ако то не се извършва по естествен начин, хората трябва да го правят изкуствено, което е скъпо и неефективно.

В тази връзка евродепутатката Мария Габриел заяви, че е необходимо наново забраняване на трите неоникотиноидни пестицида, на които бе наложен мораториум преди 2 години, но впоследствие много държави започнаха пак да ги използват. „Държавите членки на ЕС пазят ревниво своето поле за маневри. Мен не ме интересува позицията на другите страни, а на България. Ние не можем да търсим своето място, ако допуснем също обратна тенденция”, категорична бе евродепутатката. Волята на България ще зависи основно от Министерството на земеделието, но като председател на съответната комисия в Европарламента Мария Габриел ще настоява да няма възможности за отстъпление от вече възприетата политика.

Пчеларите поискаха още и държавна субсидия на кошер, както на земеделците се дава на декар.

Коментари