Изкараха първите череши в Крепост - Спокойно - 6 лева са

Регион

от Михаил Михайлов 3581 прегледа 0

КРЕПОСТ, Михаил МИХАЙЛОВ

Първите български череши се появиха днес на разклона за село Крепост на пътя Хасково-Димитровград. Местните производители извадиха на импровизираните си сергии най-ранно узрелите сортове у нас: черна едра ранна и бигаро бюрла. Цените им съответно са 6 и 8 лева за килограм. Бюрлата е по-скъпа, защото е хрущялен сорт и е по твърда, а черната ранна е по-мека, обясни един от продавачите.

На едната сергия, където имаше и ягоди спря млад мъж с луксозна кола, който попита за цената на ягодите. Казаха му, че са 7 лева, той веднага си поръча един килограм. "За цената на черешите не смея и да попитам", пошегува се клиентът. Продавачката Ина Колева му отговори да не се притеснява. "Тук нямаме от свръх скъпите череши по 50-60 лева, те са внос от Аржентина". Ние сме производители, градините ни са отсреща, всяка година раннире сортове в Крепост тръгват на цени от 6 до 8 лева, а после цените падат, успокои го колежката и Петя Иванова.

Търсенето засега е слабо, защото хората са стресирани от информациите за високите цени на черешите, които излезнаха в медиите и фейсбук. Ние сме дребни производители, каза Ина Колева. Аз имам няколко реда ягоди в двора, те са ранен гръцки сорт, но са много вкусни добави тя. Колежката и Петя каза, че от десетина години стопанисва наследствената си черешова градина и не е видяла някой да забогатее от това производство, а камоли да си купи "Бентли". Просто си закърпваме семейния бюджет, ние които имаме по 2-3 декара. Големите производители са с по-висока печалба, но те тук се броят на пръстите на ръцете, обясни Иванова./Марица

Коментари