Заменка на ЦУМ с парламента! Това е решението

Коментари

от Цанка Семерджиева 493 прегледа 0

Заменка на ЦУМ с парламента! Това е решението

Красимир ДИМОВСКИ

Чудеха се хора от бизнеса за какво му беше на Гергов ЦУМ. Величието на развития социализъм мина в ръцете на величието на недоразвития капитализъм - както си му е редът. Макар да беше ясно, че някогашният най-голям магазин вече не може да работи по предназначение в новите условия. Тези дни обаче се уверих, че многоуважаемият и все още не толкова уважаван от недораслото за това общество господин Гергов никога не греши. И след приватизацията ЦУМ е продължил да функционира по предназначение, и то на по-висш етап.

Стана ясно, че в Централния универсален магазин по-централните хора на републиката са правели универсални пазарлъци за постове и политики, пазарували са индулгенции, подкрепа и многообразен властови инвентар. Сиреч алъш-веришът в магазина вървял с пълна сила, докато народът се е самозадоволявал с препирните в парламента по телевизора. Завчера, хъката мъката, и Нинова си призна, че била там, ама шопингът не бил в личен интерес - тоест не е ходила да си взима хладилник "Мраз" с връзки, а се пазарила за светлото бъдеще на държавата. Продавала реформаторски номера абсолютно безплатно, за купуване не спомена. Издаде, че и Слави бил там, за да ни увери, че шоуто освен пълно е и сериозно. Тепърва ще научаваме какви още прокурори, бизнесмени, шоумени, политици, политкомисари и обикновени комисионери са търсили универсални услуги в най-големия универмаг. А за тези, чиито имена няма да научим, ще си знаят само господ и Гергов. Бизнесменът, който просто си стои зад щанда и осигурява отлични условия на централните си клиенти с универсални нужди. А какво друго да прави един собственик на централен универсален магазин, за да върви търговията? Все пак не е сайбия на политическа кинкалерия.

А за да не се черви клиентелата, укорявана в непубличен шопинг, предлагам универсално решение - просто да се направи заменка "ЦУМ за парламента". Вместо с Националния исторически музей, както предлагаха. И без това в сравнение с трескавата социално-политическа дейност, която е кипяла в магазина, парламентът направо си е музей. Хем пълен с експонати, някои от които вече са с историческа стойност. В универмага има място и за парламентарна зала, и за работни помещения, и за кабинети. Всичко ще бъде публично и много по-добре организирано благодарение на организационния опит на господин Гергов.

Тогава и държавата може да се нарече Централна Универсална Република или Корпоративна Универсална Република. Но понеже второто съкращение не е възпитателно за подрастващата демокрация, да си остане ЦУР.

И никой да не ни бърка с Централноафриканската република./Марица 

Коментари