Чакат се градушки, подгответе пръскачките

Максималните температури през месеца минават 30 градуса, втората половина ще е дъждовна

агро

от Милена Лавчева 669 прегледа 0

Чакат се градушки, подгответе пръскачките

Автор: Ст.н.с ІІ ст. Надежда ШОПОВА, агрометеоролог - НИМХ - БАН, филиал Пловдив

Периодът ще започне със слънчево и топло време, като след средата на седмицата ще се създаде валежна обстановка. Количества със стопанско значение се очакват от четвъртък до събота, когато ще има условия за гръмотевична дейност и не е изключено да паднат локални градушки. Максималните температури ще са между 22 и 27 градуса, а минималните в района на Пловдив - около и над 12.

В началото на периода слънчевото време ще бъде подходящо за работа на полето. Ще продължат междуредовите обработки и дисковането на свободните площи, сеитбите на късните пролетни култури, разсаждането на зеленчуковите разсади и др. При изнесените по-рано разсади ще протича фенофаза укореняване. Променливата облачност и преваляванията след средата на седмицата ще затрудняват растителнозащитните пръскания. Очаква се увеличение на инфекциозния фон гъбни болести като: ранно кафяво гниене и струпясване по овошките, екскориоза и мана по лозата, септориози по житните култури и др. При частични повреди от градушки следва да се извърши незабавно третиране на засегнатите растения.

През месец май се очаква агрометеорологичните условия да се определят от динамично време. Средните температури ще са около и под обичайните, които за района са между 15 и 17 градуса, като максималните ще надвишат 30. Валежите ще имат локален характер, неравномерно разпределение и интензивност. На места ще има условия за падане на градушки. По-валежно се очаква да бъде времето около средата на второто и третото десетдневие на май. Развитието на земеделските култури ще протича с умерени темпове, като житните масово ще навлязат в репродуктивна фаза и ще повишат изискванията си към почвената влажност. При пролетните култури ще продължи натрупване на листна биомаса. По-хладното и влажно време предполага повишени гъбни заболявания, намножаване на неприятели и плевелна растителност. Поради напредналия етап на развитие на повечето растения повредите от градушки на места може да са съществени.

За справки и специализирани прогнози:
office.plovdiv@meteo.bg
http://plovdiv.meteo.bg; 032/632-422, НИМХ-Пловдив

Коментари