В Крепост очакват 50% по-слаба черешова реколта от нормалното

Продават аржентински череши по 50 лв килото в София

агро

от Михаил Михайлов 1737 прегледа 0

ХАСКОВО-КРЕПОСТ-СОФИЯ, Михаил МИХАЙЛОВ

Производителите на череши в Крепост се оплакаха, че и тази година реколтата ще е слаба. Има увреждания по цвета и плода и се очакват поне 50% загуби. Затова цената на най-ранните плодове и тази година ще се запази висока.
Няколко дни е имало слани и при ранните сортове, като бигаро бюрла, бигаро моро и черна едра ранна загубите са над 70%. Най масовите - средно зреещи сортове, в края на май и началото на юни, като ван, бинг, козерска, ламберт са по-леко увредени от студа и ще имат добри добиви, добавят овощарите.

По сергиите на пазара в Хасково още няма череши, но се очаква и тук те да се продават много скъпо, поне в началото. Търговците очакват първите крепостки череши да са между 8 и 10 лева за килограм. Но когато костилковите плодове узреят масово, цените ще се нормализират и ще се харчат отново на цени между 3 и 4 лева.

Череши по 50 лева за кило се появиха по софийските пазари. Те са внос от Южна Америка. Припомняме, че преди години цената на вкусния плод в столицата достигна и 80-90 лева в края на април. Внасят ги от Аржентина и Чили, където зреят доста по-рано. Българските ще узреят около 15-ти 20-ти май. Цената им през миналата година се запази доста висока и на зеленчуковия пазар в Хасково вървяха около 3-4 лева за килограм, в разгара на кампанията .

Наши читатели се дивят на баснословната цена, като някои коментират, че тя не може да се сравнява дори с тази във Великобритания.


Припомняме, че и почти цялата реколта на производителите от Кюстендилско е унищожена от големите студове и сланите в последните месеци, което няма как да не повлияе на цената на черешите и в хасковско. Тоест те ще бъдат още по-скъпи от миналата година./Марица

Коментари