Вижте кои са първите стъпки в биоземеделието

Третирането с правилните препарати и спазването на технологичните правила решава проблемите на фермерите, и гарантира качествена продукция и намаляване на разходите

агро

от Михаил Михайлов 375 прегледа 0

Вижте кои са първите стъпки в биоземеделието

Автор: Мария ПЕТРОВА

Как се става биологичен производител, какви са изискванията, първите стъпки и ползите за фермера, разказва в първия от поредицата материали по темата инж. агроном Здравка Смиленова, управител на „Амитица“ ООД.

За да се премине от конвенционално към биологично земеделие, означава да се смени храненето на растенията, т.е. от хранене и защита с химични средства фермерът започва да използва само биологични такива. Преди да предложи на пазара тази продукция, е необходимо стопанинът да се сертифицира като биологичен производител. Това ще му позволи да поставя европейския знак „био“на своите опаковки.

За целта е необходимо да сключи договор с някой от сертифициращите органи /16 на брой/, които са регистрирани като такива в Министерството на земеделието и храните. Те извършват инспекция веднъж годишно. Преходът от конвенционално към биологично земеделие е между 2 и 3 години. Счита се, че този период е достатъчен за нейното очистване от натрупаните от предходни години количества пестициди. Фермерът получава сертификат, че стопанството му е в преход.

През този период той прилага правилата на биологичното земеделие, но все още продукцията му се третира като конвенционална. Получава субсидии, които по принцип са по-високи от тези на биологичните производители, тъй като се счита, че има по-големи разходи. Т.е. влага повече средства за започване на биологичното производство, а продукцията се продава като конвенционална.

Опитът ни е показал, че когато човек има знания и спазва правилната технология, разходите даже намаляват. Мога да посоча и пример: наш клиент от Сарая, който не е биологичен производител, но не можеше да се справи с трипс, акари, нематоди и др. Фермерът реши да пробва с биологичните препарати. Неговите разходи за единица площ са намалели от 600 на 300 лв. Това той постигна с правилната технология, като точно е изпълнявал нашите указания и е приложил правилните средства за растителна защита, които ние сме препоръчали.

Той се похвали, че такива краставици досега не е имал. Няма болести и вредители и процента криви плодове е намалял драстично. Това се дължи главно, че се е справил с трипса. Срещу вредителя той е третирал с биологичния инсектицид „Нимазал“. Препаратът е ефективен срещу всички видове неприятели както при зеленчуковите - акари, въшки, доматеният листоминиращ молец,така и по трайните насаждения. Срещу гъбни заболявания фермерите могат да прилагат следните продукти:

„Манцинг“, „Рейм-Золфу“ и др. Препоръчително е да се прави комбинирано третиране с инсектицид и фунгицид.Срещу почвените патогени и нематоди подходящ препарат е EKOprop NX. С него може да се обработва предварително разсадът, но може да се третира и когато растението се разсади на постоянно място. Нашият клиент установи, че процентът криви плодове се дължи на температурни аномалии.

Задължително правило при биологичното производство е използването на сертифицирани семена и посадъчен материал. Нашата фирма е регистрирана в ИАСАС и е семепрозводител на голям набор биологични зеленчукови семена.

Повече по темата, както и за подходящи технологии при биологичното производство - четете в следващото приложение „Агро“.

Коментари