Христо Панев нарисува отново Ботев в Крепост

Регион

от Михаил Михайлов 1315 прегледа 0

КРЕПОСТ, Михаил МИХАЙЛОВ

Големият български художник Христо Панев успя да нарисува още едно платно в родното си село Крепост. То е под наслов: ,,Свобода или смърт" и е посветено на патрона на местното училище Христо Ботев.

Това е общо 45-тата рисунка, която двамата братя Панчо и Христо Паневи правят за своето родно място. След смърта на брат си Панчо, Христо не се е отказал от идеята им да превърнат Крепост в своеобразна изложбена зала на открито.
Творецът живее от години в старопрестолния град Велико Търново, но не пропуска при почти всяко връщане в родното си село да изрисува нещо ново и красиво. Той използва обикновено техниката сграфито, за да могат творбите му да останат по-трайни във времето.

Преди две години двамата братя успяха да нарисуват цяла поредица от библейски сцени на оградата на църквата "Св. Св. Константин и Елена", а другият известен крепостки художник Владимир Запрянов направи пергамент с Десетте Божии заповеди от западната страна на входа на храма.

Картината с поета революционер е този път на закрито, в коридора на ОУ ,,Христо Ботев". Припомняме, че Паневи нарисуваха Ботев и на фасадата на сградата, и това бе една от първите им творби в димитровградското село./Марица

Коментари