Паниран лук – цвете със сос от горчица и кисело мляко

Гурме

от Цанка Семерджиева 605 прегледа 0

Паниран лук – цвете със сос от горчица и кисело мляко

"Хасковска Марица" 

Неделя е, чудите се какво да готвите пак. Ето една нестандартна рецепта от Готвар.бг, които винаги ни изненадват. Този път ни предлагат паниран лук – цвете със сос от горчица и кисело мляко
Когато готвим непретенциозна храна, всеки един от елементите в ястието трябва да е изпълнен добре. Хубавото на рецептата за паниран лук-цвете със сос от горчица и кисело мляко е именно в малките детайли – изключително хрупкава панировка, мека и топяща се сърцевина и свеж и леко тръпчив сос.
Лукът е доста подценяван продукт, най-често той се използва като допълнение на ястие или салата, но рядко присъства на трапезата ни като самостоятелно ядене. Добре приготвеният лук, няма лютивината и тръпчивостта на суровия, напротив той е лек, кремообразен и дори леко сладък. С оглед на цената, вкусовите качества, полезните вещества като фибри и витамин C, лукът става задължителен за всяка трапеза.

1.Разрязване на лука. Когато белим лука е от изключителна важност да не отстраняваме крайчето (дупето), в противен случай лукът ще се разпадне. С остър нож изключително внимателно правим прорези в лука. Целта е да се получи нещо като мишена. Важно е ножът да не стига до края на лука. Най-лесно е да поставите два еднакви по големина предмета на дъската за рязане, които да пречат на ножа да отреже повече от необходимото. Така си гарантираме, че цветето няма да се разпадне при термична обработка.

2.Поширане на лука. Поставяме лука във вряща подсолена вода за около 1-2 минути. Това се прави, за да може лукът да се отвори по-добре и да се сготви по-хубаво, тъй като панирането е сравнително бърз процес, в който лукът няма да има времето да се сготви достатъчно.

3.Направа на панировката. Препоръчително е бирата, която използваме да е студена и неотваряна, така ще съхраним балончетата, които ще направят панировката изключително хрупкава. Студенината на течността пък имитира японската техника "темпура". Двата вида брашно също спомагат хрупкавината на панировката да е запомняща се. В купа слагаме яйцата с две щипки сол. Разбъркваме докато яйцата удвоят обема си. Добавяме двата вида брашно и бирата. Разбъркваме внимателно, докато се получи хомогенна смес, приличаща на гъсто тесто за кекс.
4.Направа на соса. Накълцваме ментата и копъра на ситно. Добавяме ги към киселото мляко и горчицата, добавяме няколко щипки сол, черен пипер и индийско орехче. Разбъркваме енергично, докато се получи хомогенна гладка смес. Препоръчително е сосът да бъде малко по-солен, защото лукът няма сол, т.е. сосът има за цел да допълни вкуса на хрупкавия лук.
5.Паниране. Овалваме лука в панировката и панираме в сгорещено олио, докато лукът изплува на повърхността. Хубаво е да оставим вече панираните цветя да се отцедят върху скаричка, за да може да станах хрупкави от всяка страна.


Коментари