Семейните пари: Мюнхен е скъп град, но не и храната

На път

от Весела Тодорова 470 прегледа 0

Семейните пари: Мюнхен е скъп град, но не и храната

Димитрина ПАНДУРОВА, журналист

Мюнхен е един от най-скъпите градове в Европа, но много основни храни са по-евтини от България. Ако се храни вкъщи, тричленно семейство спокойно може да изкара седмицата с около 30 евро и ще има всичко на трапезата. Срещу 100 евро на седмица пък ще може да си похапне всякакви деликатеси като скариди, прясна сьомга, бира лукс и прочие.

Минималното заплащане тук е 8.84 евро на час. Под тези пари щатове няма, освен ако не работиш на черно. Но това днес е почти невъзможно. Толкова получават сервитьори, бармани, служители в хотел, разносвачи на пощенски пратки и много други. Тук една учителка от детска градина или един електротехник могат да си позволят ипотека за жилище от 200 квадрата за половин милион евро. Добре платени са и занаятчиите - хората, които изработват нещо с ръчен труд.

В Германия няма мания по висшето образование. Тук магистрите и бакалаврите едва ли са повече от 10%. Най-голямата част от населението - 60%, е със средно образование, а някои дори нямат гимназии. Не знам точно как да дам еквивалент, защото образователната система тук е различна, но ще е нещо като някогашните УПК. Затова може би и средната класа е голям процент.

В същото време, разказвайки тези неща, не искам някой да сметне, че величая Германия! Не! Тук имат също своите проблеми и неуредици - най-малкият вероятно е лошата мобилна мрежа и чакането да ти пуснат интернет, което може да отнеме над месец, че и два. Или пък търсенето на жилище. Това е истинска мъка, при това за цени в хиляди евро. Например - едностаен апартамент в покрайнините на Мюнхен струва около 800 евро, при това необзаведен. Чакането на час дори за детски лекар понякога може да продължи месеци, особено когато става дума за профилактичен преглед и всичко друго, което не се смята за спешно.

Така че и Германия, като нашата България, е многолика страна. И тук не се живее лесно, но поне храната е по джоба на всички.

Marica.bg

Коментари