Ябълката издържа до минус 40 градуса

Най-чувствителни на зимни повреди са кайсия, праскова, бадем, дюля и орех

агро

от Михаил Михайлов 527 прегледа 0

Ябълката издържа до минус 40 градусаМинусовите температури от последните дни засега не са критични за овощните видове и лозята, смятат специалисти. Най-издръжливи на силни мразове по време на покоя са ябълката, мушмулата, домашната слива, трънкосливата, джанката и вишнята.

По-малко мразоустойчиви са крушата, черешата, вишнята, къпината, малината и др. Най-чувствителни на зимни повреди са кайсията, прасковата, бадемът, дюлята и орехът.

Това подреждане трябва да се приема условно поради съществуващите големи различия между различните сортове при отделните култури. При ябълката например има сортове, които издържат до -40 градуса, и други, при които се наблюдават поражения при температури от порядъка на -20 до -27 градуса.

Мразоустойчивостта не остава постоянна през периодите на вегетация и покой и протичащите фенофази. През есента, когато започва фенофазата на запасяване, листопад и закаляване, мразоустойчивостта на овощните растения се увеличава, за да достигне своя максимум през дълбокия покой.

След преминаване на естествения покой през зимата и встъпването им в принудителен покой, с приближаване на пролетта и повишаване на температурите, мразоустойчивостта отслабва.

Към най-опасните повреди на овощните растения у нас спадат повредите по плодните пъпки, цветовете и завръзите, които предизвикват проваляне на реколтата. За някои овощни видове особено опасни са и слънчевите пригори и мразобойни по кората на стъблото и скелетните клони. Увреждане може да се наблюдава и върху корените при безснежни зими.

Най-издръжливи на студ през зимния покой са спящите пъпки, следвани от листните и плодните пъпки. Най-чувствителни към студ са завръзите, следвани от плодниците, тичинките, венчелистчетата и чашелистчетата. Плодните пъпки проявяват по-ниска мразоустойчивост.

Те могат да измръзнат и през дълбокия покой от силни студове, а след краткотрайни затопляния през втората половина на зимата - и от по-слаби студове.

Измръзналите плодни пъпки не се разпукват, покафевяват или почерняват, засъхват и опадват. Критични температури за плодните пъпки са: на ябълката - минус 35 до минус 40 градуса, на круша, слива, кайсия - минус 25 - минус 30 градуса, а на на праскови - минус 22 до минус 24 градуса. /Марица.бг

Коментари