Иновация в земеделието: Дронът става дясна ръка на фермера

Летящите устройства бдят за болести и вредители по растенията

агро

от Милена Лавчева 303 прегледа 0

Иновация в земеделието: Дронът става дясна ръка на фермера

Мария ПЕТРОВА, Марица.бг

Дронове с тегло над 250 грама трябва задължително да бъдат регистрирани. Това е едно от правилата на ЕС за авиационната безопасност, приети от транспортната комисия в Европейския парламент. Дроновете са дистанционно управляеми летателни системи, програмирани да летят самостоятелно по предварително зададен с помощта на GPS маршрут.

Те успешно навлязоха в земеделието. Използват се за наблюдение на културите и дори за пръскане с препарати за растителна защита. Практиката показва, че използването на безпилотни самолети за наблюдение на културите може драстично да увеличи добивите на стопанството, като същевременно минимизира труда, времето и разходите за обхождане на полето пеш или с превозно средство, както и за самолет, който да направи снимки над културите.

С помощта на дрон може да се вижда състоянието на културите чрез видео с висока резолюция. Наблюдението е в реално време на екрана към дистанционното управление или на таблет. Към момента непилотираните летателни апарати до 150 кг са регламентирани на национални ниво, като съществуват различни технически стандарти и стандарти за безопасност.

Това лято проект за умен дрон спечели национално състезанието за млади земеделски предприемачи Future Agro Challenge, което се организира у нас от Джуниър Ачийвмънт България. Иновативната идея е разработена от студента Ангел Великов и неговите колеги от стартъпа Next Gen Industries. Персонализираният смарт дрон може да оптимизира агропроизводството. С помощта на устройството и камера се получава ценна информация за земята под формата на снимки, която се записва в система за управление. След консултация със специалисти в съответната област може да се предоставя на земеделците./Марица.бг

Коментари