Арменците в Хасково с театрално представление

Театралният състав към читалище “Арарат -2001” подготвя следващо представление

култура

от Анжелина ЯНЕВА 1281 прегледа 0


Драмата “Хлапето” от Ася Бакалова бе представена пред арменската общност в Хасково в събота. В ролите влязоха актьори от театрална група “проф. Крикор Азарян” към читалище “Арарат -2001” с председател Мари Пандулева.

Представлението бе изнесено на български език в голямата зала на Младежки център. В героите се превъплътиха Петя Зенопян, Симон Зенопян и Вера Томасян. За режисурата и сценографията, както и за музикалното оформление са се погрижили Филип Дерандорян и Месроб Тонгурян. За суфльори бяха избрани Томи Ованесян и Наташа Христозова.

Малко преди да актьорите да излязат на сцената присъстващите, които изпълваха залата, станаха на прави и почетоха паметта на починалите в катастрофата до Вакарел в петък. Хаджи Снежана Гарабед, която е почетен гражданин на Хасково, също бе специално поканена и изгледа театралното представление.

Пиесата е съвсем съвременна, актуална и младежка, каза режисьорът Филип Дерандорян. Разкрива съдбата на деца на разведени родители. Майката е алкохоличка и те сами се борят в живота, за да оцелеят и най- важното е как действа тази среда върху оформянето и възпитанието на децата. Трудностите са много големи, но успяват да преодолеят всичко, благодарение на тяхната голяма обич и сплотеност, споделя още Дерандорян.

Театралната група към читалището подготвя и друга постановка. Тя ще бъде на арменски език. Планирано е премиерата да бъде представена през есента, когато се честват 80 години от създаването на художествената самодейност в арменската общност в Хасково. Пиесата е от наш класик и се казва “Вредата от учтивостта”, добави режисьорът.

Коментари