Арестуваният терорист бил командир в ИДИЛ

Хасково

от Делян Аврамов 1101 прегледа 0

Командир на "Ислямска държава" е арестуван до свиленградското с. Мустрак при опит да премине незаконно границата ни. Оказало се, че 35-годишният мароканец Науфал Захри е издирван от властите в родината си за тероризъм. По искане на прокуратурата Хасковския окръжен съд наложи преди малко мярка "задържане под стража" на Науфал за срок от 90 дни до провежданата фактическа процедура по екстрадирането му в африканското кралство. В залата на Темида чужденецът бе докаран с белезници на ръцете и краката. В един момент му прилоша и се наложи кратко прекъсване на заседанието.
Както по-рано днес писахме. Захри е обявен за международно издирване от Интерпол – Рабат във връзка с извършване на терористична дейност и членство в терористична организация ИДИЛ. От предоставената от Интерпол информация, престъплението, за извършването на което е издирван е за "лоялно членство в терористична организация ИДИЛ". В Сирия мъжът работил към служба „Механизация към Главна дирекция – Военни лагери“ на "Ислямска държава" в град Ал – Маядин, област Дер – Алзор, Сирия. В изпълнение на тази дейност Науфал Захри се е придвижвал в Сирия, носейки колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Набирал и обучавал терористи.
Наши разследващи допълниха, че мароканецът бил задържан край с. Мустрак с още 27 нелегално преминали границата ни на 13-и миналия месец. Захри се представил за сириец и показал паспорт, който обаче бил фалшив. 35-годишният мъж бил откаран в центъра за настаняване на чужденци от закрит тип в Любимец към служба "Миграция" на МВР. При последвалото лицево разпознаване, от Интерпол в Рабат потвърдили, че именно това е издирваното лице.
"Не съм терорист. Платих 2200 евро на турски трафиканти, за да ме преведат през вашата граница", заяви Науфал. Той потвърди, че живял 4 г. в Сирия, но отрече да има нещо общо с ИДИЛ. Обясни, че се занимавал с търговия. С него били жена му и шестте им деца. "Преди 2 месеца влязохме в Турция и от там си ги пратих за Мароко", обясни още 35-годишният мъж. Той допълни, че по професия е механик на тежка строителна техника. "Не искам да се връщам в родината си. Там ще ме вкарат в затвора и вероятно ще ме убият", заяви Захри. Пред медиите той добави, че негови познати сънародници също били хвърлени в затвора без съд и присъда, щом се завърнали от Сирия в родината си.
Интересен факт е, че за служебен защитник на мароканеца бе назначен адвокат Антон Попов. Преди години той бе прокурор и бе първият държавен обвинител у нас спечелил дело за проповядване на радикален ислям.
На сегашното заседание Попов подкрепи тезата, че подзащитния му трябва да остане в ареста./Марица

Коментари