Апарат поставя неинвазивно диагноза при мозъчно-съдови заболявания

Д-р Тумбалова от Димитровград разполага с единствения в областта апарат за цветнокодирана доплер сонография, който може да установи дори причината за главоболие

здраве

от Михаил Михайлов 3133 прегледа 0

С единствения в областта апарат за цветнокодирана доплер сонография работи д-р Екатерина Тумбалова от Димитровград. Модерният уред дава възможност за неинвазивно поставяне на диагноза при мозъчно-съдови заболявания. С него се изследват пациенти с мозъчно-съдова патология, страдащи от хронични заболявания като диабет, хипертоници и хора с проблеми в щитовидната жлеза, периферната нервна система, сърдечни проблеми и други. Апаратът може да установи дори причината за главоболието, казва д-р Тумбалова, която се е обучавала да работи с него при проф. Евгения Василева от болница ИСУЛ в столицата. Младият лекар е магистър по медицина от Медицинския университет в Пловдив. Има специализация по неврология в ИСУЛ - София.

С помощта на най-новата техника на италианската фирма "Esaote" специалистът невролог поставя точни и навременни диагнози при световъртеж, виждат се ясно шиповете на прешлените.
Този уред спестява на пациентите вредното рентгеново облъчване от скенера.

Тревожен е фактът, че все повече млади хора страдат от неврологични проблеми. Пациенти споделят, че често забравят стереотипни неща, имат проблеми с когнитивни нарушения, казва д-р Тумбалова и добавя, че всеки човек, преживял инсулт, е добре да се преглежда поне два пъти в годината на този уред, съветва д-р Тумбалова.

От модерната техника в кабинета на ул. "Беласица" 3, ет.1, каб.108, могат да се възползват пациенти от цялата област, както и от съседните Кърджали, Ямбол и Смолян, където няма подобен уред. Младият специалист работи с направления по здравната каса.

Телефонът за връзка с доктор Екатерина Тумбалова е 0889 57 63 35.

Коментари