Андрей Райчев: Идва краят на една епоха

При победа на Евроизборите от ГЕРБ могат най-накрая да запишат един пълен мандат

Коментари

от Андрей Райчев, социолог 277 прегледа 0

Андрей Райчев: Идва краят на една епоха

След изпълнената със скандали 2018 г. ни очаква бурна 2019 г., в която още през май ще знаем дали правителството има шанс да изкара мандата си, като при всяко положение се намираме в края на една политическа епоха. Тези евроизбори ще изиграят ролята на предсрочни избори, като ще премерят политическата ситуация.

Скандалите от изминалата година са довели ГЕРБ до непозната до този момент ситуация - партията на Бойко Борисов да доиграва, да не е в настъпление, а в отбрана.

По старому те започнаха да сочат с пръст другите. Това показва много голяма слабост. От ГЕРБ обаче имат уникалния шанс най-накрая да запишат пълен управленски мандат. Това ще стане при категорична победа на евровота.

Във властта по-големи са проблемите за ”Обединени патриоти”.

Тази коалиция се е разпаднала в дълбочина, преди година и половина се разпаднаха, когато взеха различна позиция по руския въпрос. Те са временно заедно, въпросът е докога.

”Последен валс” ще са изборите през май и за Слави Трифонов - или ще се яви на тях, или никога няма да постави очакваното начало на политическата си кариера. Защото местните избори през есента не са подходящи за дебют на нов проект.

Възможна е подкрепа на ДПС за управлението до края на мандата и използване след това на най-силната карта на политическата сила - гласовете на президентски избори.

Що се отнася до БСП, тя винаги е страдала от липса на ярки играчи - от времето на Лилов и Луканов, а сега има трима плюс една млада надежда - става въпрос за Румен Радев, Мая Манолова, Корнелия Нинова и Крум Зарков. Но в момента те просто не работят в синхрон.

Нацията е обединена около идеята, че живеем страшно несправедливо. Румен Радев обаче не може да бъде обединител на народа и на елита. В това, че хората ненавиждат елита си, няма съмнение. Проблемът ще избие, когато започнат да го ненавиждат в плашеща степен.

Коментари